Categorie: "Gezin"

Loonstrookje 2016 – Bijna iedereen gaat erop vooruit

geldVolgens Z24.nl gaat iedereen in 2016 netto meer verdienen, behalve goed verdienende eenverdieners met een hoge hypotheekschuld. Door beperkingen in de hypotheekrenteaftrek gaan mensen met een hoog inkomen en een hoge hypotheekschuld er toch op achteruit.

De belastingtarieven voor inkomens tussen €19.923 en €66.421 zijn verlaagd van 42% naar 40,4%. Dit lijkt een geringe verlaging, maar het scheelt een flink bedrag aan belastingheffing. Dit is de belangrijkste reden van een netto hoger inkomen.

Reisverzekering – Je kunt ook te ruim verzekerd zijn!

independerVolgens Independer kost het oververzekerd zijn vakantiegangers tot €200 per jaar. Dit komt door de soms te ruime dekking in de reisverzekering en door dubbele verzekeringen.

Independer heeft ruim 20.000 vergelijkingen tegen het licht gehouden. Er kan tot €200 bespaard worden door de dekking beter aan te laten sluiten op de risico’s en je overige verzekeringen. De diverse opties binnen de reisverzekering maakt het moeilijk om te vergelijken tussen de verzekeraars.

Diabetespatiënten betalen gemiddeld 230 procent meer voor een overlijdensrisicoverzekering

independerIndepender heeft samen met Diabetesvereniging Nederland onderzocht hoe verzekeraars omgaan met diabetespatiënten die een overlijdensrisicoverzekering aanvragen. Verzekeraars brengen vaak hoge toeslagen in rekening aan diabetespatiënten. Volgens Independer zijn het onevenredig hoge toeslagen.

Een overlijdensrisicoverzekering komt tot uitkering na het overlijden van de verzekerde. Bij het afsluiten van deze verzekeringen worden er vragen gesteld over de gezondheid. Indien er sprake is van een verhoogd risico om eerder te overlijden door bijvoorbeeld een ziekte of een aandoening, kan de verzekering vaak niet of niet onder dezelfde condities worden afgesloten. Diabetespatiënten blijken moeite te hebben om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Maakt het sociaal leenstelsel het studeren minder toegankelijk?

IMG-20140829-WA0001Per september van dit jaar komt er een leenstelsel waarvoor de studiefinanciering plaats moet maken. Voor studenten en voor ouders met opgroeiende kinderen is dit slecht nieuws. Jongeren die na hun studie de arbeidsmarkt betreden nemen in de toekomst een schuld mee. Ouders met jonge kinderen kunnen nu nog een buffer opbouwen om schulden te voorkomen, maar als je kinderen al 12+ zijn heb je nog maar kort de tijd om nog geld bijeen te brengen.

Voor Geld.nl heb ik een blog geschreven over wat er gaat veranderen per september 2015. De basisbeurs gaat volledig verdwijnen. Afhankelijk van het inkomen van de ouders bestaat er nog wel recht op een aanvullende beurs. De studenten hebben recht op een beurs van €365 per maand indien de ouders tot €30.000 per jaar verdienen. Bij een hoger inkomen valt de aanvullende beurs lager uit. Bij een inkomen vanaf €46.000 is er geen recht meer.

Lagere premie overlijdensrisicoverzekering door te stoppen met roken

independerDoor te roken overlijd je gemiddeld gezien eerder. Voor de hoogte van de premie van een overlijdensrisicoverzekering maakt het hierdoor een groot verschil of je wel of niet rookt. Ben je sinds 1 januari gestopt met roken? Sommige verzekeraars zijn dan bereid om je een korting te geven op de premie vanaf het moment dat je twee jaar afgekickt bent. Er is nu een mogelijkheid om eerder te profiteren van een lagere premie.