Een vakantiewoning als spaarrekening

mijngeld.blog.nl - holiday-home-651285_1280 PixabayIn 2017 is je spaargeld op de bank zetten nauwelijks nog de moeite waard. De rentes zijn zeer laag, voor vrij opneembare spaarrekeningen is dit gemiddeld nog maar 0,27%. De Europese Centrale Bank vraagt voor het eerst zelfs geld aan banken als zij hun spaartegoeden bij de ECB willen parkeren. Dit wordt vooralsnog niet doorberekend naar de Nederlandse spaarders, maar het valt niet uit te sluiten dat sparen in de toekomst voor iedereen geld gaat kosten. De Triodos bank is al de eerste bank in Nederland die helemaal géén rente meer uitkeert bij spaarrekeningen.

Alternatieve spaarpotten

Wie tegenwoordig nog geld wil verdienen met gespaard vermogen moet eigenlijk gaan beleggen. Daar zitten meer risico’s aan vast dan bij een gewone spaarrekening, maar daarom zijn de mogelijke rendementen des te hoger. Obligaties zijn altijd een populaire ‘veilige’ belegging geweest voor mensen die niet in aandelen willen handelen, maar dit jaar kosten kortlopende obligaties juist geld en langlopende obligaties gaan gepaard met een sterk verhoogd risico. Aandelen zijn interessant nu de economie aantrekt en de rente laag is, maar het handelen in aandelen is niet voor iedereen weggelegd. Je geld investeren in recreatief vastgoed kan een uitstekend alternatief zijn.

Beleggen in recreatief vastgoed

Geld investeren in vakantiewoningen is ongekend populair. In 2016 werden 3750 vakantiewoningen verkocht, 20% meer dan het jaar daarvoor. Zo werden er veel cottages in Center Parcs vakantieparken door particulieren overgenomen van Amsterdamse vastgoedbelegger Klaas Hummel. Vakantiewoningen zijn over het algemeen goedkoper dan gewone woningen, wat ze voor veel mensen bereikbaarder maakt als investeringsobject. Bovendien kunnen ze, als ze niet verhuurd zijn, voor eigen recreatie gebruikt worden. Het belangrijkste bij het beleggen in een vakantiewoning is een zeer uitgebreide en gedegen voorbereiding. Let goed op de locatie, hoeveel dagen per jaar zal de woning redelijkerwijs verhuurd zijn, controleer alle juridische contracten, wat zijn alle aanvullende kosten en verzekeringen. Door tot in de puntjes voorbereid te zijn kan het risico op tegenvallers zo klein mogelijk gemaakt worden. Wanneer de vakantiewoning niet significant in waarde daalt en de opbrengst uit de verhuur meer oplevert dan de bijkomende kosten, dan zijn rendementen van 3% tot 5% haalbaar.