Categorie: "Financiële instellingen"

Zakelijk krediet, maar niet bij de banken!

Stack of 50 euro notesWaar moet je zijn om als bedrijf een krediet aan te vragen? Bij één van de banken lijkt de meest logische optie, maar de banken blijven het liefst op hun geld zitten. Door de starre houding van de banken zijn er andere partijen opgestaan die bedrijven en zzp’ers nog wel de mogelijkheid bieden om een krediet te krijgen. De website Spotcap.nl nemen wij graag voor jou onder de loep. Waar moet je aan voldoen om een krediet te krijgen en wat zijn de kosten?

Premie overlijdensrisicoverzekering in de woekerpolis kan omlaag

Stack of 50 euro notesDe woekerpolis is bijna een standaard onderdeel in het tv-programma van Tros Radar. Afgelopen maandag ging een item over de hoogte van de risicopremies in de woekerpolissen. Verzekeraars blijken bewust te hoge kosten door te berekenen aan de klant om het overlijdensrisico af te dekken.

Via een burgerinitiatief van Woekerpolisproces wordt er een poging ondernomen om via de politiek de verzekeraars onder druk te zetten om uit te gaan van de huidige gangbare tarieven.

Verzekeringen.com gaat consument via social media tips geven

logo verzekeringenDe financiële webwinkel Verzekeringen.com heeft een nieuw initiatief gelanceerd om consumenten te wijzen op manieren om de verzekeringen beter af te stemmen op hun persoonlijke situatie. Dit doen ze door middel van social media.

Ze gaan proactieve hulp bieden door in te haken op posts op social media. Een consument geeft bijvoorbeeld op social media aan dat hij op het punt staat om te vertrekken voor een wereldreis. Verzekeringen.com kan hierop inhaken door te wijzen op de noodzaak om de reisverzekering af te stemmen op deze wereldreis. Deze service werkt alleen als de consument de verzekeringen heeft lopen via Verzekeringen.com

Consumentenbond roept op tot actie

spaarvarkenNederlanders laten jaarlijks €1 miljard aan spaarrente liggen. Driekwart van ons spaargeld ligt bij de vier grootste banken. De Rabobank, ING , ABN Amro en SNS Bank bieden een te lage rente, maar Nederlanders laten hun spaargeld daar toch gewoon staan.

De Consumentenbond roept ons op om te gaan voor een hogere spaarrente, en daar is volgens mij alle reden toe. Gemiddeld bieden deze banken een spaarrente aan die een half procentpunt te laag ligt. De banken hoeven ook geen hogere spaarrentes te bieden, want wij blijven er toch ons spaargeld storten. Je hoeft niet altijd te gaan voor de hoogste spaarrente, maar twee keer per jaar kritisch vergelijken is verstandig.

Massaontslag in de financiële dienstverlening?

Profit.De komende jaren verwacht de UWV dat er 15.000 banen verdwijnen in de financiële sector. Dit gaat gebeuren ondanks de aantrekkende economie.

In de periode tussen 2007 en 2013 is de werkgelegenheid in deze sector al met 9% gekrompen, maar het snijden in het aantal banen gaat de komende jaren nog steeds door. De krimp heeft meerdere redenen. Ten eerste natuurlijk de economische malaise van de afgelopen zes jaren, maar vergeet de verdere digitalisering ook niet. Waarom zouden banken nog veel personeel in de plaatselijke vestigingen houden als bankzaken toch steeds meer via het internet lopen? Er zullen meer ICT banen bij komen, maar in aantal is dat niet te vergelijken met het kantoorpersoneel dat moet verdwijnen.

Beoordeel je verzekeringsadviseur

advieskeuzeOp Zoover.nl beoordeel je vakantiebestemmingen. Je kunt tegenwoordig ook je adviseur beoordelen. Door ervaringen te delen worden advieskantoren gestimuleerd om de kwaliteit van hun service en advies verder te verbeteren.

Het beoordelen van je adviseur kan onder andere bij Advieskeuze.nl. Je kunt via deze website niet alleen je ervaring delen met de rest van Nederland, je kunt ook zelf iets hebben aan deze beoordelingen. Welke hypotheekadviseur in jouw omgeving heeft bijvoorbeeld de beste beoordeling? Wat vinden andere mensen van het niveau van het advies van jouw verzekeringsadviseur?

Geld lenen van de buurman

Euro Belt Tightening - euro financial crisisHet valt tegenwoordig niet mee om geld los te peuteren bij banken. Ze willen veel zekerheden waardoor steeds minder particulieren en bedrijven de mogelijkheid hebben om geld te lenen. Met peer-to-peer is het mogelijk om geld te lenen van particulieren, maar het wil in Nederland niet van de grond komen.

Voor Knab heb ik een artikel geschreven over peer-to-peer (p2p) leningen. Peer-to-peer koppelt twee partijen aan elkaar, namelijk een investeerder en een lener. De investeerder wil geld uitlenen om een goed rendement te krijgen, de lener wil zo goedkoop mogelijk over een benodigd kapitaal beschikken. Beide partijen blij, maar helaas is het niet zo eenvoudig in Nederland om op een dergelijke manier partijen aan elkaar te koppelen.

Wat verdienen de directeuren van de zorgverzekeraars?

Op Zorgwijzer.nl kwam ik een overzicht tegen van de inkomsten van de topmannen van de zorgverzekeraars. Afgezet tegen het aantal verzekerden krijgt de directeur van ENO (Salland en Regiozorg) de hoogste vergoeding.

Uitgaande van het inkomen van 2011 krijgt de Divisiedirecteur zorg van Achmea het hoogste jaarinkomen, namelijk €452.000. Afgezet tegen het aantal verzekerden bij Achmea (5,2 miljoen) betalen de verzekerden op jaarbasis €0,09 om de directeur het jaarinkomen te verschaffen. Doordat ENO slechts 125.000 verzekerden heeft betaalt iedere verzekerde bij deze verzekeraar €1,87 voor de directeur. Het inkomen van de bestuursvoorzitter bedraagt namelijk €234.000.

Hieronder treft u nog een aantal salarissen aan van bestuursvoorzitters van verzekeraars

Wat verdient de bestuursvoorzitter van CZ: €415.000
Wat verdient de bestuursvoorzitter van Menzis: €391.000
Wat verdient de bestuursvoorzitter van VGZ: €390.000
Wat verdient de bestuursvoorzitter van De Friesland: €350.764
Wat verdient de bestuursvoorzitter van DSW: €298.000
Wat verdient de bestuursvoorzitter van ONVZ: €210.584

Verplicht de woekerpolis omzetten

zak eurosMinister van Financiën Dijsselbloem gaat verzekeraars mogelijk verplichten om lopende woekerpolissen aan te passen. Dat verklaarde hij tenminste tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Consumenten blijken niet te reageren op voorstellen van verzekeraars en tussenpersonen om de bestaande woekerpolissen om te zetten naar een andere verzekeringsvorm. Ze hebben namelijk weinig vertrouwen in de adviezen. Een verplichte omzetting is mijn inziens niet realistisch. Hoe en door wie wordt er besloten hoe de nieuwe polissen eruit gaan zien?