Geld lenen van de buurman

Het valt tegenwoordig niet mee om geld los te peuteren bij banken. Ze willen veel zekerheden waardoor steeds minder particulieren en bedrijven de mogelijkheid hebben om geld te lenen. Met peer-to-peer is het mogelijk om geld te lenen van particulieren, maar het wil in Nederland niet van de grond komen.

Voor Knab heb ik een artikel geschreven over peer-to-peer (p2p) leningen. Peer-to-peer koppelt twee partijen aan elkaar, namelijk een investeerder en een lener. De investeerder wil geld uitlenen om een goed rendement te krijgen, de lener wil zo goedkoop mogelijk over een benodigd kapitaal beschikken. Beide partijen blij, maar helaas is het niet zo eenvoudig in Nederland om op een dergelijke manier partijen aan elkaar te koppelen.

Stel, je wilt €10.000 euro lenen. Bij de bank beginnen ze er niet aan, of ze brengen 7% tot 10% aan rente in rekening. Ik heb €10.000 waar ik op dit moment een rente over krijg van 1,5%. Graag zou ik het bedrag weg willen zetten tegen een hogere rente.

In maart 2007 is Boober gestart met een p2p-website. In eerste instantie was de website zeer succesvol, maar de AFM heeft er een stokje voor gestoken. De beheerders van de website hebben uiteindelijk de stekker uit het initiatief moeten halen.

In een iets andere vorm komt een vergelijkbaar initiatief nu wel van de grond. Geldvoorelkaar.nl koppelt investeerders aan leners. Deze website valt eerder onder de noemer crowdfunding. Het zijn namelijk hoofdzakelijk zakelijke ideeën waar investeerders voor gezocht worden.

Als de traditionele banken moeilijk gaan doen, moeten wij zoeken naar alternatieven.

Lees ook:Bagger bij Boober
Lees ook:Uitlenen kan geld kosten!
Lees ook:Blijf baas over eigen geld
Lees ook:Verkoopkantoor Terra Vitalis is failliet
Lees ook:Stijging bitcoin koers na winst Trump in Amerikaanse verkiezingen

2 reacties op “Geld lenen van de buurman

 1. Jos

  En wie gaat zijn geld uitlenen aan mensen die bij de bank geen krediet kunnen krijgen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Ton

   Ik heb een lening bij een bank, maar ik betaal meer aan rente dan ik aflossen kan, dus duurt het lang voordat mijn lening op nul staat. Als iemand mij voor 4,25% geld zou willen uitlenen, halveer ik mijn looptijd! Dus ik eerder van mijn lening af, en de verstrekker een leuke(re) spaarrente.
   Zo heb je allebei een voordeel!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.