Stijging bitcoin koers na winst Trump in Amerikaanse verkiezingen

bitcoinDe bitcoin prijs is de afgelopen maanden weer bezig met een opmars. De prijs steeg dit jaar al verschillende keren. Onder meer na de verkiezingswinst van Donald Trump in de Verenigde Staten steeg de digitale valuta in waarde, van 645 euro naar 662 euro.

De bitcoin verschilt van andere valuta’s zoals de Amerikaanse dollar of de euro omdat er een gelimiteerd aantal bitcoins zijn, net zoals goud zijn bitcoins dus schaars. Er komen maximaal 21 miljoen bitcoins. De valuta wordt niet uitgegeven door een centrale bank of overheid maar door het Bitcoin-netwerk, per tien minuten komen er wereldwijd 12,5 bitcoins bij.

Maar wat is bitcoin nu eigenlijk? De bitcoin is bedacht door Satoshi Nakamoto, een persoon of groep personen waarvan de identiteit niet bekend is. Nakamoto publiceerde het idee in de whitepaper: “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. De broncode van het Bitcoin-protocol is volledig open source, dit houdt in dat iedereen de broncode kan inzien en er geen geheimen bestaan voor de gebruikers. De onbekende Bitcoin-bedenker is in 2016 genomineerd voor Nobelprijs economie.

Wie bitcoins wilt bezitten kan deze het beste kopen, er zijn verschillende handelskantoren waar euro’s kunnen ingewisseld worden voor bitcoins en andersom. Gebruikers van de digitale munt slaan deze op in een bitcoin wallet, deze komt in de vorm van een app op de mobiele telefoon of een programma op de computer en is gratis te gebruiken.

Transacties in het Bitcoin-netwerk zijn openbaar, de transacties zijn in te lezen in de zogenaamde blockchain, dit is een grootboek waarin alle bitcoin transacties ooit gedaan staan en is dus voor iedereen in te zien.

De acceptatie van de bitcoin en het aantal bitcoin verkooppunten groeit elke dag. De Zwitserse federale spoorwegen (SBB) verkoopt sinds dit jaar ook bitcoins via hun ticketautomaten. En in de Gelderse stad Arnhem is het mogelijk om bij meer dan 100 fysieke locaties met bitcoin te betalen.

De digitale valuta heeft de potentie om de eerste echte wereld valuta te worden, ongetwijfeld staat de bitcoin nog voor een grote uitdaging maar een munteenheid die keer op keer krachtiger wordt maakt zeker een goede kans. Naar welke waarde de bitcoin in 2017 zal stijgen blijft een raadsel.