Categorie: "Crisis"

Wat is er eigenlijk terecht gekomen van de plannen van Prinsjesdag 2013?

koffertjeIn de miljoenennota wordt vandaag weer de financiële koers voor het komende jaar uitgestippeld. In de miljoenennota staat wat de verwachte inkomsten en uitgaven zijn voor 2015. Vandaag wordt het koffertje aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer. In de komende weken buigt de Tweede Kamer zich nog over de plannen. In hoeverre zijn de plannen en de visies van vorig jaar uit gekomen?

Massaontslag in de financiële dienstverlening?

Profit.De komende jaren verwacht de UWV dat er 15.000 banen verdwijnen in de financiële sector. Dit gaat gebeuren ondanks de aantrekkende economie.

In de periode tussen 2007 en 2013 is de werkgelegenheid in deze sector al met 9% gekrompen, maar het snijden in het aantal banen gaat de komende jaren nog steeds door. De krimp heeft meerdere redenen. Ten eerste natuurlijk de economische malaise van de afgelopen zes jaren, maar vergeet de verdere digitalisering ook niet. Waarom zouden banken nog veel personeel in de plaatselijke vestigingen houden als bankzaken toch steeds meer via het internet lopen? Er zullen meer ICT banen bij komen, maar in aantal is dat niet te vergelijken met het kantoorpersoneel dat moet verdwijnen.

Werkgelegenheid stimuleren in Groningse gemeenten

Euro Belt Tightening - euro financial crisisUit een rapport van het CBS blijkt dat er vijf Groningse gemeenten staan in de top tien van gemeenten met het laagste inkomen per huishouden. Dit komt niet doordat werknemers zo weinig verdienen, maar er is gewoon een hoge werkloosheid in deze gemeenten. Veel huishoudens worden onderhouden met een bijstandsuitkering. Moet hier niet een keer iets aan gedaan worden?

Flevoland heeft de hoogste werkloosheid

Euro Belt Tightening - euro financial crisisUit cijfers van het CBS blijkt dat in alle provincies de werkloosheid is toegenomen in 2013. In de provincie Flevoland wonen nu de meeste werklozen.

Ook de provincies Groningen en Friesland kennen een hoog werkloosheidspercentage. Flevoland komt bijna uit op een werkloosheidspercentage van 11%, Groningen ongeveer 9,5% en Friesland iets meer dan 9%. Over geheel Nederland gerekend was 8,3% van de beroepsbevolking werkloos.

Reisverzekering te duur bij het reisbureau

GeldwäscheUit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er vaak teveel wordt betaald voor een reisverzekering bij het reisbureau. Er worden te dure verzekeringen aangeboden en de verzekeringen zijn vaak ook te uitgebreid.

De Consumentenbond heeft mysteryshoppers ingezet om na te gaan in hoeverre reisbureaus goed adviseren over de reis- en annuleringsverzekering. Er zijn 100 reisbureaus bezocht om zogenaamd een reis naar Tunesië of een wintersportreis naar Oostenrijk te boeken. In 75% van de adviezen werd er een te dure reis- en annuleringsverzekering aangeraden. Voor de wintersport naar Oostenrijk werd door Globe een verzekering afgesloten met een premie van €165. In de betreffende geval was de kortlopende reisverzekering van Ohra veel goedkoper, namelijk €81.