Categorie: "Goede doelen"

Goede doelen is big business

GeldwäscheVolgens een artikel in de NRC hebben de vier oprichters van Goede Doelen loterijen geen reden tot klagen. Samen hebben ze ruim €78 miljoen verdient.

Boudewijn Poelmann en drie andere oprichters van loterijen gericht op goede doelen, hebben sinds de lancering in 1989 goed weten te cashen. Via BV’s hebben ze 78,4 miljoen gezamenlijk verdient. Hierbij kunt u denken aan salarissen, verkoop van aandelen en licentievergoedingen. Uiteraard verdienen ze voor de goede doelen veel geld (€5,5 miljard sinds 1989), maar ze hebben een behoorlijk graantje meegepikt.

Vergeten cadeaubonnen levert miljoenen op

De meeste mensen hebben nog wel cadeaubonnen in de kast liggen die nog een keer ingeruild moeten worden. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het bedrijfsleven jaarlijks ongeveer 5 miljoen verdient doordat mensen hun cadeaubonnen laten verlopen.

Iedere winkelorganisatie geeft tegenwoordig wel cadeaubonnen uit. Op deze manier kunnen ze eenvoudig geld verdienen. Uit de enquete onder 3200 leden van de Consumentenbond blijkt namelijk dat 13 procent van de mensen wel eens cadeaubonnen heeft weggegooid omdat de uiterste geldigheidsdatum verstreken is.

Wat gaat er gebeuren met de miljoenen op giro 555?

giro555De Nederlanders zijn erg vrijgevig geweest voor Haïti. Op Giro 555 staat al meer dan 100 miljoen euro. Het geld is binnen, maar hoe gaan zij de miljoenen nu besteden?

  • Het geld zal volgens een verdeelsleutel gaan naar negen verschillende organisaties onder de SHO (Samenwerkende Hulp Organisatie). Deze organisaties zijn:
    Cordaid Mensen in nood
    Rode Kruis
    ICCO & Kerk in Actie
    Unicef
    Oxfam Novib
    Terre des Hommes
    Save the Children
    World Vision
    Tear

Daarnaast zal ook een gedeelte van het geld gaan naar een aantal gastdeelnemers, namelijk: Plan Nederland, VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), Dorcas en het Leger des Heils.

Inzamelingsactie voor Jan Smit

De Jan-Yolanthe-soap houdt maar niet op. Toen de breuk net bekend werd vond ik het ook erg interessant, maar met het aanbreken van de komkommertijd wordt het nieuws er (in de Telegraaf dan) wel weer erg door overheerst. Elke dag wel weer berichten over Jan Smit, zijn nieuwe vriendin Liza, haar ex Wim die Jan in elkaar sloeg, de moeder van Jan die boos Yolanthe uitmaakt voor dievegge, Yolanthe die op vakantie is met Wesley, Yolanthe die zal intrekken bij Wesley in Madrid… en ga zo maar door. De mannen van Radio 538 gooien er nog een schepje bovenop: nu het huis van Jan Smit is leeggeroofd door Yolanthe heeft hij geen huisraad meer. Dus gaan ze meubelen inzamelen, want die arme Jan met een heel leeg huis… da’s toch zielig….

Vlammen voor de vrijheid

Banner 120x60Zomaar even iets heel anders. Wij maken ons druk over geld en recessie, over Icesave en donorpolis, over huizenmarkt en hypotheekrente. Maar ondertussen leven we wel in vrijheid en kunnen we zeggen wat we denken zonder opgesloten te worden. Was dat overal ter wereld maar zo! Al tijden draag ik Amnesty International een warm hart toe, heb zelfs ooit als kaarsje (vuuroranje hoofd) in een sloep een stuk door Haarlem geroeid. Met veel plezier besteed ik dan ook aandacht aan de actie Vlammen voor de vrijheid. Doe mee: ontsteek je vlam!

SMSje om goed te doen

Ook Unicef kun je steunen met een SMSjeEen mooie uitspraak: "het goededoelenbestand vergrijst". De gemiddelde donateur van een goed doel schijnt vijftigplus te zijn. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat met het natuurlijke verloop ook de hoeveelheid giften aan goede doelen terugloopt, dus hebben ze iets nieuws verzonnen: geven met een SMSje. Want het probleem is 'dat de charitatieve sector de taal van de sms-generatie niet spreekt'.

Hoe kies jij je goede doelen?

CBF keurmerk voor goede doelenOngetwijfeld geef jij ook wel (hoe veel of weinig ook) geld aan goede doelen. Maar ik vind het erg lastig om te bepalen welk van al die goed-doenende organisaties geld van me krijgt. Collectanten krijgen eigenlijk altijd wel iets van me, maar wie ga je structureel steunen? En waarom? Omdat er iemand aan de deur komt met een mooi verhaal? Of dan juist niet?