Categorie: "Kredietcrisis"

Massaontslag in de financiële dienstverlening?

Profit.De komende jaren verwacht de UWV dat er 15.000 banen verdwijnen in de financiële sector. Dit gaat gebeuren ondanks de aantrekkende economie.

In de periode tussen 2007 en 2013 is de werkgelegenheid in deze sector al met 9% gekrompen, maar het snijden in het aantal banen gaat de komende jaren nog steeds door. De krimp heeft meerdere redenen. Ten eerste natuurlijk de economische malaise van de afgelopen zes jaren, maar vergeet de verdere digitalisering ook niet. Waarom zouden banken nog veel personeel in de plaatselijke vestigingen houden als bankzaken toch steeds meer via het internet lopen? Er zullen meer ICT banen bij komen, maar in aantal is dat niet te vergelijken met het kantoorpersoneel dat moet verdwijnen.

Werkgelegenheid stimuleren in Groningse gemeenten

Euro Belt Tightening - euro financial crisisUit een rapport van het CBS blijkt dat er vijf Groningse gemeenten staan in de top tien van gemeenten met het laagste inkomen per huishouden. Dit komt niet doordat werknemers zo weinig verdienen, maar er is gewoon een hoge werkloosheid in deze gemeenten. Veel huishoudens worden onderhouden met een bijstandsuitkering. Moet hier niet een keer iets aan gedaan worden?

Flevoland heeft de hoogste werkloosheid

Euro Belt Tightening - euro financial crisisUit cijfers van het CBS blijkt dat in alle provincies de werkloosheid is toegenomen in 2013. In de provincie Flevoland wonen nu de meeste werklozen.

Ook de provincies Groningen en Friesland kennen een hoog werkloosheidspercentage. Flevoland komt bijna uit op een werkloosheidspercentage van 11%, Groningen ongeveer 9,5% en Friesland iets meer dan 9%. Over geheel Nederland gerekend was 8,3% van de beroepsbevolking werkloos.

Reisverzekering te duur bij het reisbureau

GeldwäscheUit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er vaak teveel wordt betaald voor een reisverzekering bij het reisbureau. Er worden te dure verzekeringen aangeboden en de verzekeringen zijn vaak ook te uitgebreid.

De Consumentenbond heeft mysteryshoppers ingezet om na te gaan in hoeverre reisbureaus goed adviseren over de reis- en annuleringsverzekering. Er zijn 100 reisbureaus bezocht om zogenaamd een reis naar Tunesië of een wintersportreis naar Oostenrijk te boeken. In 75% van de adviezen werd er een te dure reis- en annuleringsverzekering aangeraden. Voor de wintersport naar Oostenrijk werd door Globe een verzekering afgesloten met een premie van €165. In de betreffende geval was de kortlopende reisverzekering van Ohra veel goedkoper, namelijk €81.

Slechte economie maar een gevulde spaarrekening

EurostapelWat betreft de economie hebben wij veel te klagen, maar volgens HP/de Tijd hebben wij een gemiddeld vermogen van €68.756.

Uit onderzoek van Global Wealth Report blijkt dat Nederlanders de op vier na rijkste bewoners van de wereld te zijn. Alleen de Japaners, Amerikanen, Zwitsers en Belgen doen het beter. In het onderzoek is niet alleen gekeken naar het spaargeld en het belegd vermogen, maar bijvoorbeeld ook naar vermogen in levensverzekeringen en pensioenen. Volgens het onderzoek bezitten wij 12% meer in vergelijking met één jaar geleden. Deze stijging wordt voor een groot deel veroorzaakt door de stijgende beurskoersen.

Geen BTW in juni?

zak eurosGeert Wilders van de PVV heeft vandaag een plan gepresenteerd om onze economie weer op gang te helpen. Eén onderdeel van het plan is om in de maand juni geen BTW te heffen. Staatssecretaris Weekers van Financiën ziet niets in het voorstel. De heer Weekers is bang voor een onnodig groot gat in de begroting.