Categorie: "Let op!"

Spaardeposito’s in tijden met lage spaarrentes

mijngeld.blog.nlOp dit moment zijn er nog maar een paar banken die een spaarrente bieden van 1% of hoger op vrij opneembare spaarrekeningen. Een alternatief zijn deposito’s, maar daar wordt je niet veel beter van. Je kunt een hogere rente krijgen, maar je geld staat dan jaren vast.

Een spaarrente van 1% op een vrij opneembare spaarrekening, of een rente van 2,15% op een deposito van 10 jaar vast? De verschillen zijn zo klein, dat het niet verstandig is om je geld voor een degelijke lange periode vast te leggen. Een groot nadeel van een langlopende deposito is dat je ook niet mee kunt profiteren van rentestijgingen.

Is het nog wel slim om een nieuwe auto te kopen?

teslaAutofabrikant Tesla heeft toestemming om de zelfrijdende auto over de hele wereld uit te rollen. Dit lijkt een omslagpunt naar het nieuwe autorijden. Alle automerken zijn de zelfrijdende auto nu aan het ontwikkelen. Is het nog wel aan te raden om nu nog een nieuwe auto te kopen met de oude technieken en toepassingen?

Ik sta niet op het punt om een nieuwe auto te kopen, maar waarschijnlijk is het ook niet meer slim om voor tien jaren of langer een dergelijke investering te doen. Wat is de nieuwe auto over 5 jaar nog waard? Mogelijk word je over 10 jaar fiscaal gestraft voor het bezitten van een “onveilige” niet zelfrijdende auto. Of om het rijden op benzine en diesel te ontmoedigen gaan ze de accijnzen in deze brandstoffen nog verder verhogen.

Verzekeraars hanteren trucjes met de autoverzekering

skodaHoe kun je als verzekeraar zoveel mogelijk autoverzekeringen afsluiten? Simpel, door een lage premie in rekening te brengen. Toch willen de verzekeraars wel zoveel mogelijk rendement maken op deze verzekeringen. Een andere manier om het rendement zo hoog mogelijk te houden is door de polisvoorwaarden te versoberen.

Een effectieve manier om meer te verdienen is door verzekerden met een schade zwaar af te straffen. Verzekeringen.com heeft uitgezocht hoe verzekeraars omgaan met de kortingen na een schuldschade.

Reisverzekering – Je kunt ook te ruim verzekerd zijn!

independerVolgens Independer kost het oververzekerd zijn vakantiegangers tot €200 per jaar. Dit komt door de soms te ruime dekking in de reisverzekering en door dubbele verzekeringen.

Independer heeft ruim 20.000 vergelijkingen tegen het licht gehouden. Er kan tot €200 bespaard worden door de dekking beter aan te laten sluiten op de risico’s en je overige verzekeringen. De diverse opties binnen de reisverzekering maakt het moeilijk om te vergelijken tussen de verzekeraars.

Vakantie annuleren! Wie betaalt de kosten?

vakantieDe zomervakantie staan weer voor de deur. Als je een reis geboekt hebt naar Tunesië, zul je graag willen annuleren. Door de terroristische aanslag van gisteren ga je niet meer met een prettig gevoel naar Tunesië. Het kan ook in andere vakantielanden en in Nederland gebeuren, maar Tunesië is nu besmet door twee aanslagen in een half jaar tijd. Kun je de geplande reis zomaar annuleren en de reissom terugkrijgen?

Asbest – Wie betaalt de reiniging na een brand?

brandIk heb voor Verzekeringen.com een artikel geschreven over hoge kosten die bij huiseigenaren in rekening gebracht kunnen worden bij een brand waar ook asbest bij vrij komt. Bevat jouw huis nog delen van asbest? Controleer dan eens de polisvoorwaarden van de woonhuisverzekering. Bij een asbestbrand kun je een hoge rekening van de gemeente krijgen inzake de reinigingskosten.

ING en ABN gaan weer op de oude voet verder

Sparschwein 32Werknemers in topfuncties bij deze banken krijgen gewoon weer ouderwetse bonussen uitgekeerd. Alsof wij met belastinggeld deze bedrijven niet gered hebben. Extra frustrerend is dat ze een recordopslag in de hypotheekrentes verwerken. Wij betalen dus gewoon weer de bonussen van de topmensen bij ING en ABN.

Diabetespatiënten betalen gemiddeld 230 procent meer voor een overlijdensrisicoverzekering

independerIndepender heeft samen met Diabetesvereniging Nederland onderzocht hoe verzekeraars omgaan met diabetespatiënten die een overlijdensrisicoverzekering aanvragen. Verzekeraars brengen vaak hoge toeslagen in rekening aan diabetespatiënten. Volgens Independer zijn het onevenredig hoge toeslagen.

Een overlijdensrisicoverzekering komt tot uitkering na het overlijden van de verzekerde. Bij het afsluiten van deze verzekeringen worden er vragen gesteld over de gezondheid. Indien er sprake is van een verhoogd risico om eerder te overlijden door bijvoorbeeld een ziekte of een aandoening, kan de verzekering vaak niet of niet onder dezelfde condities worden afgesloten. Diabetespatiënten blijken moeite te hebben om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Maakt het sociaal leenstelsel het studeren minder toegankelijk?

IMG-20140829-WA0001Per september van dit jaar komt er een leenstelsel waarvoor de studiefinanciering plaats moet maken. Voor studenten en voor ouders met opgroeiende kinderen is dit slecht nieuws. Jongeren die na hun studie de arbeidsmarkt betreden nemen in de toekomst een schuld mee. Ouders met jonge kinderen kunnen nu nog een buffer opbouwen om schulden te voorkomen, maar als je kinderen al 12+ zijn heb je nog maar kort de tijd om nog geld bijeen te brengen.

Voor Geld.nl heb ik een blog geschreven over wat er gaat veranderen per september 2015. De basisbeurs gaat volledig verdwijnen. Afhankelijk van het inkomen van de ouders bestaat er nog wel recht op een aanvullende beurs. De studenten hebben recht op een beurs van €365 per maand indien de ouders tot €30.000 per jaar verdienen. Bij een hoger inkomen valt de aanvullende beurs lager uit. Bij een inkomen vanaf €46.000 is er geen recht meer.