Maakt het sociaal leenstelsel het studeren minder toegankelijk?

Per september van dit jaar komt er een leenstelsel waarvoor de studiefinanciering plaats moet maken. Voor studenten en voor ouders met opgroeiende kinderen is dit slecht nieuws. Jongeren die na hun studie de arbeidsmarkt betreden nemen in de toekomst een schuld mee. Ouders met jonge kinderen kunnen nu nog een buffer opbouwen om schulden te voorkomen, maar als je kinderen al 12+ zijn heb je nog maar kort de tijd om nog geld bijeen te brengen.

Voor Geld.nl heb ik een blog geschreven over wat er gaat veranderen per september 2015. De basisbeurs gaat volledig verdwijnen. Afhankelijk van het inkomen van de ouders bestaat er nog wel recht op een aanvullende beurs. De studenten hebben recht op een beurs van €365 per maand indien de ouders tot €30.000 per jaar verdienen. Bij een hoger inkomen valt de aanvullende beurs lager uit. Bij een inkomen vanaf €46.000 is er geen recht meer.

Ook studenten die nog wel recht hebben op de aanvullende beurs zijn genoodzaakt om te lenen, tenzij de ouders financieel bij kunnen springen. Dit is ook gelijk het probleem van het nieuwe systeem. Het studeren wordt hiervoor voor kinderen uit armere gezinnen een stuk minder toegankelijk.

De rentelasten over de schulden zijn zeer laag en de schuld mag binnen 35 tot maximaal 40 jaar afbetaald worden, maar het moet wel terugbetaald worden. Gezinnen met een laag gezinsinkomen zullen zeer voorzichtig zijn met het aangaan van leningen. Zij weten namelijk hoe het is om altijd op de kleintjes te moeten letten. Het studeren is straks niet meer voor iedereen financieel mogelijk.

Lees ook:Kinderen draaien op voor schulden ouders
Lees ook:“Dubbeltje op z’n kant” voor 2x modaal
Lees ook:Deurwaarder weghouden bij studenten
Lees ook:Steeds meer mensen met een baan hebben geldzorgen
Lees ook:ADV: Nieuwe zorgverzekering: de Gezinnenpolis van Agis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.