Asbest – Wie betaalt de reiniging na een brand?

Ik heb voor Verzekeringen.com een artikel geschreven over hoge kosten die bij huiseigenaren in rekening gebracht kunnen worden bij een brand waar ook asbest bij vrij komt. Bevat jouw huis nog delen van asbest? Controleer dan eens de polisvoorwaarden van de woonhuisverzekering. Bij een asbestbrand kun je een hoge rekening van de gemeente krijgen inzake de reinigingskosten.

Bij een woningbrand zorgt de woonhuisverzekeraar voor het herstellen van de schade. Indien het pand niet meer te herstellen is, moeten de resten van het huis verwijderd worden. Deze kosten worden ook door de verzekeraar gedragen onder de noemer opruimingskosten. Wat nu als er bij de brand asbest is vrijgekomen? Dit vormt een bedreiging voor de omgeving, want inademing van stofdeeltjes van de asbest kan kanker veroorzaken.

Wie betaalt de rekening voor het reinigen van de omgeving?
Asbest is kankerverwekkend. Als stofdeeltjes vrij zijn gekomen, moeten er direct na de brand hoge kosten gemaakt worden om de omgeving weer te reinigen. Het is nog maar de vraag of de verzekeraar van je huis deze kosten volledig wil dragen.

Ik heb de polisvoorwaarden van een aantal verzekeraars vergelijken. Er blijken grote verschillen te zitten in de polisvoorwaarden inzake de opruimkosten ten gevolge van asbest.

Zie het artikel op Verzekeringen.com voor de resultaten.

Lees ook:Verzekeraars hanteren trucjes met de autoverzekering
Lees ook:Overlijdensrisicoverzekering kan veel goedkoper
Lees ook:Eenvoudige voorwaarden voor de autoverzekering
Lees ook:Verzekeraars beloven minder kleine lettertjes
Lees ook:Huis verhuren via Airbnb? Let op je verzekeringen

Eén reactie op “Asbest – Wie betaalt de reiniging na een brand?

  1. Rontrex Asbest

    Dit is inderdaad een probleem, kijk naar de Wateringse ‘asbest-wijk’ daar is nog steeds strijd gaande over wie wat betaald en wie en wat er nog wel/niet wordt opgeruimd!

    Wat wel en niet vergoed wordt, hangt inderdaad van de verzekering af. Het is in ieder geval altijd goedkoper (en VEILIGER!) om te laten checken of je huis asbest bevat, en zonodig te laten saneren VOORDAT er onverhoopt iets gebeurt…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.