Diabetespatiënten betalen gemiddeld 230 procent meer voor een overlijdensrisicoverzekering

Independer heeft samen met Diabetesvereniging Nederland onderzocht hoe verzekeraars omgaan met diabetespatiënten die een overlijdensrisicoverzekering aanvragen. Verzekeraars brengen vaak hoge toeslagen in rekening aan diabetespatiënten. Volgens Independer zijn het onevenredig hoge toeslagen.

Een overlijdensrisicoverzekering komt tot uitkering na het overlijden van de verzekerde. Bij het afsluiten van deze verzekeringen worden er vragen gesteld over de gezondheid. Indien er sprake is van een verhoogd risico om eerder te overlijden door bijvoorbeeld een ziekte of een aandoening, kan de verzekering vaak niet of niet onder dezelfde condities worden afgesloten. Diabetespatiënten blijken moeite te hebben om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Gemiddeld betalen diabetespatiënten 230% meer premie dan “gezonde” verzekerden. Er zijn ook verzekeraars die bijna 500% extra rekenen aan premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Daarnaast duurt het beoordelen van een aanvraag van een diabetespatiënt ook veel langer. Dit kan een probleem worden als de aangevraagde overlijdensrisicoverzekering gebruikt moet worden voor een hypotheekaanvraag. Het aanvragen van een alternatieve verzekering bij een andere verzekeraar is vaak geen tijd meer voor. Hierdoor moeten onredelijke opslagen op de standaardpremie vaak wel geaccepteerd worden.

Willekeurigheid van verzekeraars maakt de keuze lastig
Een diabetespatiënt die een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten, gaat op zoek naar een goedkope verzekering. In het medische traject moet er vaak een medische verklaring worden overlegd aanvullend op de gezondheidsverklaring. Aan de hand van deze stukken wordt de premieopslag vastgesteld. De opslag kan in de duizenden euro’s per jaar lopen. Omdat niet gesteld kan worden welke verzekeraars standaard de beste tarieven (inclusief opslag) hanteren voor diabetespatiënten, is het aanvragen een lastig traject.

Bij welke verzekeraars kunnen diabetespatiënten het beste een overlijdensrisicoverzekering aanvragen?
De onvoorspelbaarheid van de torenhoge opslagen maakt het vooraf vergelijken van verschillende verzekeraars onmogelijk. Hier is deels een oplossing voor gevonden. Meer dan tien verzekeraars hebben het mogelijk gemaakt om premies voor overlijdensrisicoverzekeringen te vergelijken inclusief de premietoeslag die ze gaan hanteren. Zie het overzicht om te zien welke verzekeraars meewerken.

Mensen met diabetes kunnen de verschillende verzekeringsmogelijkheden het beste vergelijken op Risicoverzekeringopmaat.nl.

Lees ook:Ex-kankerpatiënt betaalt teveel voor overlijdensrisicoverzekering
Lees ook:Independer helpt diabetici aan overlijdensrisicoverzekering
Lees ook:Besparen op uw overlijdensrisicoverzekering
Lees ook:Onbeperkte fysiotherapie lastiger te verzekeren voor reumapatiënten
Lees ook:Besparen op één van de duurste verzekeringen – de zorgverzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.