Korting op de autoverzekering omdat de auto jarig is – Onzin natuurlijk?

mijngeld.blog.nlEen verzekeraar heeft een tijdje geadverteerd met een korting op de autoverzekering omdat jouw auto jarig is. Dat is natuurlijk onzin. Hoe zit het echt?

De autoverzekering bestaat bij de meeste verzekeraars uit drie verzekeringsvormen. Namelijk de:

WA autoverzekering
WA beperkt casco
All risks, of ook wel WA casco

De WA verzekering keert bij een ongeval alleen de schade van de tegenpartij uit. De WA beperkt casco biedt een iets ruimere dekking. Er volgt bijvoorbeeld ook een uitkering bij hagelschade, ruitbreuk en diefstal. De WA casco biedt de meest uitgebreide dekking. Deze verzekering keert ook de schade aan de eigen auto uit na een ongeval.

Welke dekking is de beste keuze?

De WA casco kies je voor nieuwe en jonge auto’s. Zodra de auto ouder is, stap je over op de WA beperkt casco. Vaak wordt als vuistregel aangehouden dat WA beperkt casco wordt gekozen voor auto’s vanaf 4 jaar oud. Zodra de auto acht jaar oud is, is een overstap naar de WA dekking gebruikelijk. Maar natuurlijk is de beste keuze niet alleen maar afhankelijk van de leeftijd van de auto.

Krijg je korting in verband met de leeftijd van de auto?

Een autoverzekeraar heeft een tijdje geadverteerd met een commercial waarin werd aangegeven dat je korting krijgt op de autoverzekering omdat jouw auto een bepaalde leeftijd bereikt. Hier was geen sprake van een korting, maar de verzekeraar adviseerde om vanaf een bepaalde leeftijd de dekking te beperken. Je versobert de autoverzekering dus, en daarom wordt jou een lagere premie in rekening gebracht. Dit is misleidend. De reclame wordt inmiddels ook niet meer gebruikt.

Kiezen voor een beperktere dekking om de leeftijd is vaak onverstandig

Zodra je auto vier jaar oud is, kun je volgens de vuistregel de dekking beperken tot WA beperkt casco. In de praktijk is dat veel te kort door de bocht. Dit kan namelijk duur voor jou uitpakken.

Voorbeeld:

Je bezit een Audi A4 van vier jaren oud. De auto heeft nog een dagwaarde van 20.000 euro. Om de leeftijd zet je de dekking om van WA casco naar WA beperkt casco. Dit geeft jou een maandelijkse besparing van 50 euro op de premie. In het vierde jaar veroorzaak je door een stuurfoutje een ongeval waarbij jouw auto zwaar beschadigd raakt. De auto is niet meer te herstellen. Omdat het jouw fout is, draai jij zelf voor de schade aan jouw Audi op. De restanten van de auto leveren misschien nog een klein bedrag op, maar je krijgt niets uitgekeerd van de verzekeraar. De omzetting naar de beperktere dekking WA beperkt casco komt jou dus duur te staan.

Autoverzekering goed afstemmen op het risico

De autoverzekering lijkt een eenvoudige verzekeringsvorm, maar de juiste dekking kiezen maakt het toch weer een adviesproduct. Graag kijken wij samen met jou hoe je kunt besparen op de autoverzekering, zonder op de kwaliteit in te leveren.

Lees ook:Auto beschadigd tijdens het uitlenen! Wie betaalt de schade?
Lees ook:Besparen op de autoverzekering – kies de juiste dekking
Lees ook:Independer biedt extra uitgebreide WA autoverzekering aan
Lees ook:De juiste dekking voor uw auto
Lees ook:Auto WA Casco verzekeren of duurder WA verzekeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.