Auto beschadigd tijdens het uitlenen! Wie betaalt de schade?

Voor de Vastenlastenbond heb ik een artikel geschreven over de gevaren van het uitlenen van je auto. Als eigenaar van een auto ben je verantwoordelijk voor het gedrag van de bestuurder. Uitlenen van je auto kan je veel geld kosten.

De eigenaar van een auto is verantwoordelijk voor schades die veroorzaakt worden met de auto. Ook als een ander in jouw auto rijdt, word jij aangesproken voor de schade. Je auto is verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheidsschade. De verzekeraar vergoedt de schade wel, dat zal het probleem niet zijn. Maar jouw eigen schade krijg je niet vergoed in het geval je WA of WA beperkt casco verzekerd bent. Bij een WA casco verzekering wordt ook de schade aan jouw eigen auto geclaimd op de autoverzekering.

Verborgen schade in de vorm van een hogere premie
Stel, jij hebt acht schadevrije jaren opgebouwd. Jij leent je WA casco verzekerde auto uit en de lener veroorzaakt een schade met de auto. De ontstane schade wordt volledig gecompenseerd door de verzekeraar. Toch zul jij er financiële schade door ondervinden. Je valt namelijk terug naar drie tot vijf schadevrije jaren. Hierdoor zal de premie voor de autoverzekering gaan stijgen. Het zal je jaren kosten om weer op dezelfde korting terecht te komen.

Conclusie – Wees voorzichtig met het uitlenen van je auto!

Lees ook:Auto uitlenen? U blijft verantwoordelijk
Lees ook:Kan ik stormschade claimen op mijn autoverzekering?
Lees ook:Korting op de autoverzekering omdat de auto jarig is – Onzin natuurlijk?
Lees ook:Besparen op uw autoverzekering, kan dat?
Lees ook:Besparen op de autoverzekering – kies de juiste dekking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.