Categorie: "Hypotheken"

ABN AMRO: ‘Verdere hervormingen en maatregelen voor woningmarkt noodzakelijk’

Mijngeld.blog.nlAmsterdam, 10 maart 2017 – Aanscherping van bestaande maatregelen en nieuwe hervormingen zijn tijdens de volgende kabinetsperiode nodig om de woningmarkt verder te versterken. Dat stelt het Economisch Bureau van ABN AMRO in de woningmarktstudie ‘Hervorming woningmarkt is nog niet af‘.

De afgelopen jaren is een groot aantal hervormingen op de woningmarkt doorgevoerd. Om sommige, hardnekkige gebreken ook op te lossen, pleit het Economisch Bureau voor aanvullend beleid. De economen denken onder andere aan aanvullende maatregelen om nieuwbouw te stimuleren. Zo stellen ze voor de Ladder voor Duurzame Verstedelijking te versoepelen, waardoor de nadruk minder sterk op binnenstedelijk bouwen en meer op bouwen aan de stadsranden komt te liggen. Dit is met name van belang voor grotere steden waar de vraag naar woningen groot, maar de ruimte om te bouwen beperkt is.

Een hypotheek binnen een week

Mijngeld.blog.nlVoor Makelaarsland heb ik een blog geschreven over het binnen één week afsluiten van een hypotheek. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd tot het mogelijk is om een hypotheek binnen één dag af te sluiten.

Eigenlijk is een hypotheek met een doorlooptijd van zes weken of zelfs nog langer niet meer van deze tijd. Toch is het nog steeds de praktijk. Door de lage rente en een aantrekkende huizenmarkt moet je er zelfs niet van op kijken als je nog langer moet wachten. Sommige geldverstrekker hebben achterstanden van meerdere weken. Het telefonisch bereikbaar zijn is voor banken op dit moment al een probleem.

Een hypotheekadvies voor 500 euro

testKomende zomer start Independer met het online afsluiten van hypotheken. Consumenten betalen uiteindelijk 500 euro voor de hypotheek en op termijn kan het binnen 24 uur geregeld worden. Volgens hun persberichtwillen zij 10 procent van de Nederlandse markt bedienen.

Het afsluiten van een hypotheek is een dure aangelegenheid. Een hypotheekadviseur is er vele uren mee bezig om de wensen en de financiële situatie van consumenten in kaart te brengen. Een gemiddelde hypotheekadviseur brengt 125 euro per uur in rekening. In totaal gaat een hypotheek hierdoor duizenden euro’s kosten. Dit kan goedkoper!

Hoe lang moet je de hypotheekrente vastzetten?

Mijngeld.blog.nlAls je nu bezig bent om een huis te kopen, mag je wat betreft de rentestand van geluk spreken. Voor een hypotheekrente van 1 jaar vast betaal je slechts 1,35%. Voor zekerheid kiezen is nu ook zeer aantrekkelijk. Bij een rentevaste periode van 10 jaar betaal je ook maar 1,9%. Wat is wijsheid met de huidige rente.

Sparen levert op dit moment niets meer op. Daar staat tegenover dat je nu tegen een zeer lage rente een hypotheek kunt afsluiten. Je kunt zelfs al kiezen voor een rentevaste periode van 20 jaar tegen een hypotheekrente onder de 3%.

Huiseigenaren zijn vaak onderverzekerd

Mijngeld.blog.nlBij het afsluiten van een hypotheek wordt er vaak teveel de nadruk gelegd om de laagst mogelijke maandlasten. Het is belangrijk om ook goed te letten op de kwaliteit. Sta bijvoorbeeld eens stil bij de financiële gevolgen van overlijden van één van de huiseigenaren.

Bij het afsluiten van een hypotheek eist de bank een overlijdensrisicoverzekering, maar niet de volledige hypotheekschuld hoeft verzekerd te zijn. Het feit dat de bank niet eist dat de hypotheekschuld volledig wordt afbetaald, wil nog niet zeggen dat het ook verstandig is. Zelfs bij een volledige aflossing van de hypotheekschuld kun je nog onderverzekerd zijn.

Hypotheek rentetarieven op laagste niveau sinds jaren

6583Voor huizenkopers vindt op dit moment een ‘perfecte storm’ plaats. Een samenloop van omstandigheden die dit misschien wel de beste tijd ooit maken om een huis te kopen.

Extreem lage hypotheekrentes

Hoewel de regelgeving voor het verstrekken van een hypotheek strenger is geworden en in de komende jaren alleen maar strenger zal worden, kan je nu een hypotheek afsluiten met een hypotheekrente waar je enkele jaren geleden enkel van kon dromen. Waar je mid jaren negentig nog de hoofdprijs betaalde, zijn de rentetarieven sindsdien gestaag gedaald. Een flinke opleving tussen 2006 en 2008 werd al snel de das omgedaan door de financiële crisis en de rente op je hypotheek is op dit moment (bijna) op het laagste niveau ooit. De verwachting is echter wel dat de bodem nu bereikt is en de rentetarieven de komende jaren weer gestaag gaan groeien.

Diabetespatiënten betalen gemiddeld 230 procent meer voor een overlijdensrisicoverzekering

independerIndepender heeft samen met Diabetesvereniging Nederland onderzocht hoe verzekeraars omgaan met diabetespatiënten die een overlijdensrisicoverzekering aanvragen. Verzekeraars brengen vaak hoge toeslagen in rekening aan diabetespatiënten. Volgens Independer zijn het onevenredig hoge toeslagen.

Een overlijdensrisicoverzekering komt tot uitkering na het overlijden van de verzekerde. Bij het afsluiten van deze verzekeringen worden er vragen gesteld over de gezondheid. Indien er sprake is van een verhoogd risico om eerder te overlijden door bijvoorbeeld een ziekte of een aandoening, kan de verzekering vaak niet of niet onder dezelfde condities worden afgesloten. Diabetespatiënten blijken moeite te hebben om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Consumentenbond roept op tot actie

spaarvarkenNederlanders laten jaarlijks €1 miljard aan spaarrente liggen. Driekwart van ons spaargeld ligt bij de vier grootste banken. De Rabobank, ING , ABN Amro en SNS Bank bieden een te lage rente, maar Nederlanders laten hun spaargeld daar toch gewoon staan.

De Consumentenbond roept ons op om te gaan voor een hogere spaarrente, en daar is volgens mij alle reden toe. Gemiddeld bieden deze banken een spaarrente aan die een half procentpunt te laag ligt. De banken hoeven ook geen hogere spaarrentes te bieden, want wij blijven er toch ons spaargeld storten. Je hoeft niet altijd te gaan voor de hoogste spaarrente, maar twee keer per jaar kritisch vergelijken is verstandig.