Categorie: "Lenen"

Financieren van een nieuwe auto

auto_financieringHeeft je auto het na jaren trouwe dienst begeven? Helaas, je moet op zoek naar een nieuwe auto. Gelukkig heb je veel keuze uit verschillende merken en modellen. Hierbij zal je wel moeten uitzoeken welke auto ook voor jou financieel haalbaar is. De financiering kun je misschien volbrengen met een gedeelte van je spaargeld en het bedrag dat je wellicht nog vangt voor (onderdelen van) je auto. Of misschien moet je een beroep doen op een lening. Door je tijdig over leningen in te lezen, weet je wat alle mogelijkheden zijn. Zo ga je goed voorbereid naar een autodealer.  

Wat maakt de persoonlijke lening persoonlijk?

Consumenten die geld willen lenen hebben daar natuurlijk een doel voor. Zij willen bijvoorbeeld geld lenen voor het aankopen van een nieuwe auto, het financieren van een verbouwing of het oversluiten van bestaande leningen tegen een lagere rente. Een lening voorziet dan ook in dat doel. Maar met het afsluiten van een lening gaat de consument voor langere tijd een financiële verplichting aan. Des te belangrijker is het dat de lening bij je past. Dat het echt jouw lening is. Dat kan bij een persoonlijke lening.

De naam zegt het al een persoonlijke lening maakt lenen persoonlijk. Wil je een lange looptijd of juist snel van je lening af zijn? Wil je een hoog maandtermijn of juist lage maandlasten hebben? Bij een persoonlijke lening kies jij waar de lening aan moet voldoen.

Leidraad voor crowdfunding

Je bent klaar om te investeren via crowdfunding? Maar door het grote aantal platforms en nog meer projecten, dreig je al snel door de bomen het bos niet meer te zien. Daarom een leidraad.

Je hebt de kat even uit de boom gekeken, uit gezond wantrouwen tegenover crowdfunding en de risico’s die ermee gepaard kunnen gaan, maar nu ben je er klaar voor. Je gaat op zoek naar een financieringsplatform of meteen naar een specifiek project. Maar… waarop moet je allemaal letten?

1. Kies een geschikt platform

In Nederland bestaan er inmiddels meerdere platforms, waarvan sommige al een hele tijd bestaan. Vele bieden alle soorten projecten aan, andere focussen zich meer op een bepaalde sector of investeringssoort. Capital Circle heeft bijvoorbeeld al veel ervaring opgebouwd met de franchisesector. Kijk maar naar de vele afgeronde projecten met Jamin en Subway.

Ook valt het aan te raden om na te gaan of een platform een ontheffing of vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op die manier weet je of het platform voldoet aan bepaalde voorwaarden, wat de betrouwbaarheid natuurlijk ten goede komt.

10 procent van de Nederlanders vergeet terugbetalen geleend geld

Mijngeld.blog.nlNovioResearch heeft onderzocht in hoeverre Nederlanders vergeetachtig zijn als het gaat om het terugbetalen van geleend geld. Bijna 10 procent van de Nederlanders vergeet een schuld wel eens terug te betalen.

Het onderzoek onder 765 Nederlanders is uitgevoerd in opdracht van financieringsmaatschappij Findio. Om exact te zijn gaat het om 8,1 procent van de ondervraagden die vergeten om terug te betalen. Bij een verdere onderverdeling valt op dat alleenstaande Nederlanders met thuiswonende kinderen het vooral slecht doen. Maar liefst 13,6 procent van deze groep blijkt in dit opzicht vergeetachtig te zijn.

Stelt Interbank de klant centraal?

Mijngeld.blog.nlAfgelopen zaterdag is er in het tv programma Kassa weer aandacht geschonken aan de werkwijze van Interbank. Deze bank brengt klanten tot ruim 14% in rekening voor een doorlopend krediet. Het gaat volgens de bank om klanten die in een hoge risicocategorie vallen. Vreemd, want ze betalen in sommige gevallen al tientallen jaren de torenhoge rentes. Het ergste is dat de woordvoerder in de aflevering aangaf dat Interbank de klant centraal stelt.

Kassa liet mensen aan het woord die al tientallen jaren hoge lasten betalen aan de bank. Het probleem zou steeds kleiner moeten worden door aflossingen, maar in bepaalde gevallen zijn de maandelijkse betalingen niet hoog genoeg om alleen al de rentelasten te dragen. De afgelopen jaren hebben deze klanten van de bank de rentelasten zien stijgen. Ondanks de steeds lagere marktrente.

Maakt het sociaal leenstelsel het studeren minder toegankelijk?

IMG-20140829-WA0001Per september van dit jaar komt er een leenstelsel waarvoor de studiefinanciering plaats moet maken. Voor studenten en voor ouders met opgroeiende kinderen is dit slecht nieuws. Jongeren die na hun studie de arbeidsmarkt betreden nemen in de toekomst een schuld mee. Ouders met jonge kinderen kunnen nu nog een buffer opbouwen om schulden te voorkomen, maar als je kinderen al 12+ zijn heb je nog maar kort de tijd om nog geld bijeen te brengen.

Voor Geld.nl heb ik een blog geschreven over wat er gaat veranderen per september 2015. De basisbeurs gaat volledig verdwijnen. Afhankelijk van het inkomen van de ouders bestaat er nog wel recht op een aanvullende beurs. De studenten hebben recht op een beurs van €365 per maand indien de ouders tot €30.000 per jaar verdienen. Bij een hoger inkomen valt de aanvullende beurs lager uit. Bij een inkomen vanaf €46.000 is er geen recht meer.