Wij moeten van DNB minder lenen en minder sparen

De Nederlandsche pleit ervoor om lenen en sparen te ontmoedigen met fiscale prikkels. Daarnaast moet de plicht om nieuw gesloten hypotheken volledig af te lossen worden versoepeld.

Het belang voor de Nederlandse economie is een andere dan het belang van de financiële huishouding van een gezin. Sparen is slecht voor de economie, maar voor gezinnen is het juist belangrijk om een flink bedrag achter de hand te hebben. Het fiscaal ontmoedigen van sparen zou kunnen duiden op een verhoging van de belastingheffing over spaargeld. Gezien de lage spaarrentes van dit moment, lijkt me dat geen serieuze optie.

Het volledig aflossen van de hypotheek geeft extra zekerheid, dus niets aan doen zou ik zeggen. Met pijn en moeite is de regeling net effectief gewijzigd.

Het Nibud geeft in een reactie terecht aan dat DNB uit gaat van het grotere plaatje. Als consument moet je voor je eigen belang kiezen. Zelfs als het sparen verder wordt ontmoedigd, moet je er nog steeds voor kiezen om te kijken naar wat het beste voor jezelf is op de lange termijn.

Lees ook:Recessie is achter de rug
Lees ook:Bespaartip: United Consumers
Lees ook:Recht op AWBZ tot een IQ van 85
Lees ook:Hoe lang moet je de hypotheekrente vastzetten?
Lees ook:Jos Koets heeft liever KEW dan SEW of BEW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.