Financieren van een nieuwe auto

auto_financieringHeeft je auto het na jaren trouwe dienst begeven? Helaas, je moet op zoek naar een nieuwe auto. Gelukkig heb je veel keuze uit verschillende merken en modellen. Hierbij zal je wel moeten uitzoeken welke auto ook voor jou financieel haalbaar is. De financiering kun je misschien volbrengen met een gedeelte van je spaargeld en het bedrag dat je wellicht nog vangt voor (onderdelen van) je auto. Of misschien moet je een beroep doen op een lening. Door je tijdig over leningen in te lezen, weet je wat alle mogelijkheden zijn. Zo ga je goed voorbereid naar een autodealer.  

31 procent leent voor een auto

Zo’n 47 procent van alle Nederlandse huishoudens heeft een of meerdere leningen. Deze leningen  worden vaak gebruikt voor het verbouwen van de woning, extra financiële ruimte of de aanschaf van een auto. Het afsluiten van een lening voor de financiering van een auto gebeurt vaker dan je misschien denkt. Uit cijfers van het Nibud blijkt dat 31 procent van de lenende huishoudens hier een lening voor heeft afgesloten.

Persoonlijke lening

Zodra je je nieuwe auto hebt gevonden, weet je ook wat deze gaat kosten. Daardoor weet je hoeveel geld je wilt gaan lenen om de financiering rond te krijgen. Een persoonlijke lening wordt hierbij vaak geadviseerd voor de aanschaf van je auto. Dit is een lening waarbij je in één keer het geleende bedrag krijgt. De looptijd en het rentepercentage van een persoonlijke lening staan vast. Hierdoor heb je als consument zekerheid over de afbetaling van je lening.

Bureau Krediet Registratie

Zodra je een lening afsluit, wordt deze geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Middels deze registratie kunnen kredietverstrekkers achterhalen of jij als consument al eerdere leningen hebt gehad en of je betalingsproblemen hebt gehad. Ook de mogelijkheid om rood te staan en het bezitten van een creditcard worden gezien als lening. Hierdoor staat een groot deel, ruim 9 miljoen, van de Nederlanders geregistreerd bij het BKR. Grote kans dus dat je al bij het BKR geregistreerd staat, zonder dat je dat had verwacht.

Overstappen van kredietverstrekker

Heb je al een lening afgesloten, bijvoorbeeld voor je auto, maar zie je dat het elders goedkoper kan? Dan heb je de mogelijkheid om over te stappen van kredietverstrekker. Je kunt leningen vergelijken op vergelijkingssites om er 100 procent zeker van te zijn dat je naar de juiste – en goedkoopste – kredietverstrekker overstapt. Dat kan je een hoop euro’s schelen. En met dat bespaarde geld kun je de tank van je nieuwe auto toch weer een aantal keer vullen!