Hoe vecht je een BKR codering het beste aan?

Door: Joost Mengerink – RegistratieVrijRegistratieVrij geeft tips voor omgaan met BKR registratie

Bijna elke goedbedoelende site met financiële informatie adviseert je bij een onterechte registratie bij BKR, naar de Geschillencommissie BKR te gaan. Maar is dat echt zo verstandig? Ik denk van niet. De Geschillencommissie BKR is weliswaar onafhankelijk van BKR, maar je kunt ook naar de Rechtbank. Het zou natuurlijk wel zo duidelijk zijn als BKR dit ook zou aangeven, dit doen ze helaas niet.

De Rechtbank is de beste optie, tenzij je heel zeker bent van je zaak. Waarom? Dat zal ik uitleggen.

 

 

Het BKR is bij de Geschillencommissie BKR partij, zij geven dus een advies. Bij de Rechtbank mag BKR geen advies geven. De mensen die hopen dat dit advies van BKR oprecht en onpartijdig is, zal ik uit de brand helpen met één simpel feit: van de 55 zaken die de afgelopen 5 jaar aan de Geschillencommissie BKR zijn voorgelegd, was BKR het in 50 gevallen eens met de deelnemer aan BKR. In de andere 5 gevallen gaf BKR geen oordeel. Dit betekent dus dat BKR geen enkele klacht gegrond vond.

Bij de Geschillencommissie BKR strekt de administratie van de deelnemer tot bewijs. Dit betekent dat als er ergens in het computersysteem van bijvoorbeeld een bank staat dat er een bepaalde brief verzonden is, de Geschillencommissie BKR hiervan uit gaat. Zelfs al heb je die brief nooit ontvangen. Bij de Rechtbank gaat deze vlieger natuurlijk niet op, daar zal de deelnemer aan BKR op zijn minst een kopie van die brief moeten kunnen laten zijn en soms zal de brief zelfs aangetekend moeten zijn verstuurd.

Ondernemingen veranderen soms hun Algemene Voorwaarden. Hiermee moet je akkoord zijn gegaan, willen deze voorwaarden op jou van toepassing zijn. Dat vindt de Rechtbank tenminste. Bij de Geschillencommissie BKR is dat anders. Die gaat er vanuit dat je toch wel akkoord was gegaan, en staat dus niet toe dat jij je op de oorspronkelijke voorwaarden beroept.

En als laatste een niet onbelangrijk verschil: als je het niet eens bent met een uitspraak van de Geschillencommissie heb je pech, bij de rechter kun je eventueel in hoger beroep. Een fout is tenslotte menselijk; maar niet voor de Geschillencommissie BKR.

Een procedure starten bij de Rechtbank klinkt erg moeilijk. Dat valt in dit geval echter best mee. Je hoeft bijvoorbeeld geen advocaat of deurwaarder in te schakelen. Een verzoekschrift moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

-         Je moet je verzoek eerst hebben voorgelegd aan de deelnemer van BKR zelf, deze moet binnen 4 weken reageren.

-         Je moet het verzoekschrift opsturen naar de Rechtbank van het arrondissement waar jij woont of naar de Rechtbank van het arrondissement waar de deelnemer van BKR officieel is gevestigd. Eventueel kun je het verzoek nog specifiek richten aan de Sector Civiel van die Rechtbank;

-         Het verzoekschrift is vormvrij. Je moet er echter wel jouw naam en adres in vermelden; de naam en het adres van de deelnemer van BKR; wat je wilt (bijvoorbeeld verwijdering van een achterstandscodering) en waarom; en op welke wetsbepaling je een beroep doet, dit is artikel 46 van de Wet bescherming persoonsgegevens.

-         Bewijsstukken (bijlagen) moet je met het verzoek meesturen. Ook moet je hier in je verzoek naar verwijzen.

-         Je moet het verzoek in drievoud opsturen;

-         Vergeet ook niet om aan de Rechtbank te vragen dat de deelnemer van BKR de kosten betaalt. Dit is het griffierecht van € 255,- die je wel zelf voor moet schieten. Veel mensen met een BKR-codering zullen echter weten dat de kosten van zo’n codering veel groter kunnen zijn.

-         Het is handig om aan de Rechtbank te vragen dat de deelnemer aan BKR een dwangsom moet betalen als ze zich niet aan de beschikking van de Rechtbank houden. Dit kan bijvoorbeeld € 500,- per dag zijn.

 

Wat een gedoe zul je misschien denken? De Rechtbank is in de meeste gevallen wel een stuk sneller. Bij de Geschillencommissie BKR moet je al gauw een half jaar op een uitspraak wachten, de Rechter doet vaak al binnen 3 maanden uitspraak.

Toch te ingewikkeld? Dan kun je natuurlijk contact opnemen met een advocaat of RegistratieVrij.

Wil je hier meer over weten? Dan zijn de volgende links interessant:

Lees ook:Toch curatele voor DSB Bank
Lees ook:Koersplan: nog even parkeren
Lees ook:Geldbedrijf centraal: KiFiD (klachteninstituut)
Lees ook:Verzekeraars mogen premie niet teveel verhogen
Lees ook:Identiteitskaart wordt gratis

8 reacties op “Hoe vecht je een BKR codering het beste aan?

 1. geld lenen bkr

  Helder en duidelijk maar het blijft toch een hoop werk waar jezelf achter aan moet. Eigenlijk zou een vergoeding in geval van je gelijk krijgt aan de orde moeten zijn

    /   Beantwoorden  / 
 2. Anneke Ranzato (redactie)

  Een soort arbeidsloon tegen advocaten-uurtarief ofzo? Zou een rechtsbijstandverzekering dit ook oppakken eigenlijk?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Erik Matijsen

  Als je daadwerkelijk een onterechte bkr notatie heb, dan lijkt het mij helemaal erg.

  Je bent immers onnodig genoteerd, en dan moet je ook nog eens veel werk verzetten om je ongelijk aan te vechten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Jaaaa… maar doe je het niet, dan blijft de registratie staan en heb je er vaak erg veel last van.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Chanel

  Hoi

  Heeft iemand dit al geprobeerd ?

  Of enige ervaring hiermee ?

    /   Beantwoorden  / 
 5. registratievrij oplichters by M.H.

  Enige tijd geleden in zee gegaan met deze oplichters, kosten 100 euro voor het onderzoek naar mijn BKR, zelf alles moeten opvragen en opsturen naar het kantoor, ze zijn nooit bereikbaar via tel, reageren niet via mail
  en als je 10 x naar de status vraagt je case dan zijn ze niet te vinden!!! Uiteindelijk 100 euro lichter en niets veranderd aan mijn BKR!

  Mensen pas op met deze oplichters, het kost je geld!

  M.H

    /   Beantwoorden  / 
 6. Marcel

  Heeft iemand een voorbeeld brief van verzoekschrift aan de rechtbank ?
  of een link

  bvd

    /   Beantwoorden  / 
 7. Kirsten

  Zou u mijn verzoekschrift willen controleren? Ik heb bovenstaande gedaan. Maar ik heb een afwijzing ontvangen van de rechtbank.
  Het verzoekschrift strekt ertoe, althans zo begrijpt de kantonrechter het, dat de kantonrechter op grond van artikel 46 Wet bescherming persoonsgegevens (hierna: Wbp)
  SNS Bank zal bevelen om een BKR-registratie te verwijderen.

  Echter, de kantonrechter is, gelet op het bepaalde in artikel 46 lid 1 Wbp, niet bevoegd een dergelijk verzoek te behandelen.
  De kantonrechter is om die reden voornemens uw zaak naar een kamer voor andere zaken dan kantonzaken van de rechtbank Gelderland te verwijzen.
  Een dergelijke verwijzing heeft echter tot gevolg dat u bij advocaat in de procedure zal moeten verschijnen en ook dat u een hoger griffierecht verschuldigd bent.

  Wat moet ik veranderen?

  Bedankt alvast voor de gedane moeite.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.