Koersplan: nog even parkeren

Vorige week werd bekend dat de rechter AEGON had veroordeeld tot het betalen van forse compensaties aan polishouders van een zogeheten Koersplan. De Stichting Koersplan de weg kwijt had succes geboekt: de rechtbank stelde dat AEGON maar liefst 85% van de ingehouden overlijdensrisicopremie moet terugbetalen. Die was dan ook wel idioot hoog in deze polissen. AEGON is het hier natuurlijk niet mee eens, dat hadden we ook niet verwacht. Dus gaat de verzekeraar in hoger beroep.

De toelichting van AEGON las ik op de site van het Verzekeringsblad: Aegon: “De rechtbank komt tot het oordeel dat Aegon nog maar 14,8% van de thans in rekening gebrachte overlijdensrisicopremie in rekening mag brengen voor de jaren 1991-1998. Aegon volgt de richtlijnen van de aanbeveling Ombudsman financiële dienstverlening, Jan Wolter Wabeke, die het totale kostenniveau terugbrengt tussen de 2,5 en 3,5%. In haar eindbeslissing heeft de rechtbank geen rekening gehouden met deze inmiddels maatschappelijk breed geaccepteerde aanbeveling en de doorvoering daarvan in onze producten. Aegon is er blijkbaar onvoldoende in geslaagd deze en eerdere door Aegon doorgevoerde kostenverlagingen goed voor het voetlicht te brengen bij de rechtbank. Aegon vindt de uitspraak, die uitsluitend betrekking heeft op Koersplan, achterhaald en niet in lijn met de huidige realiteit. Wij betreuren de uitspraak en gaan daarom in hoger beroep. Dit vonnis heeft geen gevolgen voor onze klanten, zoals de rechtbank zelf concludeert. Aegon gaat door met de uitvoering van productverbeteringen volgens het oplossingkader van Wabeke en zal daarover zijn klanten in 2010 berichten.”

Misschien snap ik het niet helemaal hoor – wie het beter weet mag het zeggen. In mijn ogen stond deze Koersplandiscussie los van het woekerpolisverhaal. Immers, die 2,5 tot 3,5% kosten, de Wabeke-norm, daar hoort niet de premie voor de overlijdensrisicodekking bij. En dat is nou net waar het bij de klachten over het Koersplan over gaat. Maar ja, uitstel van executie voor AEGON – waarschijnlijk met weinig kans van slagen. De polishouders met een Koersplan moeten nog maar even geduld hebben.

Lees ook:Geld terug voor Koersplan
Lees ook:Geldbedrijf centraal: AEGON
Lees ook:Verzekeraars niet te vertrouwen
Lees ook:Meld je bij Aegon met je beleggingsverzekering!
Lees ook:Hoe vecht je een BKR codering het beste aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.