Uw kind gaat studeren: hoe kunt u helpen?

Mijngeld.blog.nlTegenwoordig kost studeren veel geld. De basisbeurs bestaat niet meer. Er is wel studiefinanciering. Maar dat moet uw kind later, met rente, terugbetalen. Veel ouders willen hun kinderen een financieel steuntje in de rug geven. Hoe kunt u geld investeren in de studie van uw kind?

Beleggen levert vaak meer op dan sparen

Duurt het nog een tijdje voordat uw kind gaat studeren? Dan kunt u natuurlijk maandelijks een bedrag opzij leggen. Maar met die lage rente levert een spaarrekening niet veel op. Geld investeren in een beleggingsfonds is tegenwoordig een goed alternatief. Let wel op dat beleggen ook kosten en risico’s met zich meebrengt.

U kunt geld investeren in een studentenwoning

Gaat uw kind op kamers? En wilt u een studentenwoning voor uw kind kopen? Dan kunt u dat op verschillende manieren regelen.

  • U koopt een studentenwoning en sluit hiervoor een hypotheek af - Het nadeel is dat u de hypotheekrente voor een tweede huis niet kunt aftrekken. Maar het voordeel is dat u de huurinkomsten niet bij uw inkomen hoeft op te tellen. Van de huurinkomsten kunt u dan weer (een deel van) de hypotheek betalen. Dit is zeker interessant  als er meerdere huurders in de studentenwoning wonen
  • U investeert uw spaargeld in een studentenwoning - Een woning kopen voor een studerend kind kan een goede investering zijn. Zeker in populaire studentensteden. In deze steden is de vraag naar kamers tegenwoordig heel groot. Daardoor blijft de woning zijn waarde houden. Of wordt zelfs meer waard.
  • U schenkt uw kind een bedrag - Is uw kind tussen 18 en 40 jaar oud? Dan mag u maximaal € 100.000,- belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning.  U hoeft niet naar de notaris voor een schenkingsakte. U kunt samen uw afspraken op papier zetten. Dit noemen we ook wel een ‘onderhandse schenkingsakte’.

Geld investeren in de studie van uw kind: kies de manier die u past

Of u nu geld investeert via een beleggingsfonds, spaart of geld investeert in een woning: bekijk goed wat het beste bij u past. En wat de voor- en nadelen zijn. Check bijvoorbeeld altijd of u een woning mag gebruiken als studentenwoning. En maak goede afspraken.

- Artikel in samenwerking met Centraal Beheer -

Lees ook:AdvieSoap deel 14: kind helpen bij aankoop woning
Lees ook:Goedkoop een nachtje weg
Lees ook:Beleggen in woningen zonder ze te kopen
Lees ook:Kinderalimentatie niet meer aftrekbaar vanaf 2015
Lees ook:Spaar- of beleggingsrekening voor kind of kleinkind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.