Kinderalimentatie niet meer aftrekbaar vanaf 2015

Vanaf volgend jaar is betaalde kinderalimentatie niet meer aftrekbaar. Daar staat tegenover dat de verzorgende ouder onder voorwaarden recht heeft op een hogere uitkering in de vorm van het kindgebonden budget. Veel ex-partners zullen nieuwe afspraken moeten maken over de hoogte van de kinderalimentatie.

Na het verbreken van een huwelijk waar kinderen uit geboren zijn, moeten er afspraken gemaakt worden over de hoogte van de kinderalimentatie. De ouder waar het kind of de kinderen regulier niet zijn, moet meebetaling aan de kosten van de gezamenlijke kinderen. Indien de niet verzorgende ouder maandelijks minimaal €136 bijdraagt per kind, heeft hij of zij recht op een aftrekpost. Door het invoeren van de Wet hervorming kindregelingen komt het fiscaal voordeel te vervallen.

Verzorgende ouders een hoger kindgebonden budget?
Tot een bepaalde inkomens- en vermogensgrens heeft de verzorgende ouder recht op een verhoogd kindgebonden budget. Dit is een toeslag waarvan de hoogte afhankelijk is van het inkomen en de hoogte van het vermogen. Betaalde partneralimentatie is dus niet meer aftrekbaar, maar er volgt eventueel een hoger bedrag vanuit de overheid in de vorm van een kindgebonden budget. Op basis hiervan kunnen de ex-partners om tafel om nieuwe afspraken te maken over de hoogte van de kinderalimentatie.

Vanuit de overheid gezien is het een eenvoudige aanpassing, maar in de praktijk kunnen gescheiden ouders in een moeilijke situatie terecht komen. De kinderalimentatie gaat voor de betaler ten laste van het netto besteedbaar inkomen. Dit kan een behoorlijke lastenverzwaring betekenen. Een verlaging van de kinderalimentatie kan onvermijdelijk zijn.

Lees ook:Verdwijnt kinderbijslag?
Lees ook:De hoogte van de alimentatie bepalen
Lees ook:Scheiden is meer lijden voor de vrouw
Lees ook:Geen alimentatie na vreemdgaan?
Lees ook:Recht op extra toeslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.