De hoogte van de alimentatie bepalen

Het vaststellen van de hoogte van alimentatie is een lastig proces. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de draagkracht van de beide partners. Wettelijk is vastgelegd dat echtgenoten elkaar het nodige moeten verschaffen. De onderhoudsplicht blijft ook na een scheiding bestaan.

Een scheiding heeft emotioneel en financieel een grote impact op een mensenleven. Emotioneel kan het nog zwaarder worden door de financiële issues. Er zijn twee vormen van alimentatie, namelijk de kinderalimentatie en de partneralimentatie. Zoals de naam al doet vermoeden is kinderalimentatie bedoeld voor het verdelen van de kosten van de kinderen. Bij partneralimentatie gaat het om een tegemoetkoming voor de minst draagkrachtige partner.

Wie heeft er recht op partneralimentatie?
Beide ex-partners moeten in staat worden gesteld om zo goed mogelijk in hun levensonderhoud te voorzien. Hierbij moet er rekening worden gehouden met de levensstijl die tijdens het huwelijk werd aangehouden. Vervolgens wordt er gekeken naar de financiële draagkracht van beide. Bij het toekennen van partneralimentatie moet de ex-partner met het hoogste inkomen financieel bijdragen aan de ex-partner met het laagste inkomen.

Wie stelt de hoogte van de alimentatie vast?
Over de hoogte van de partneralimentatie moet men onderling afspraken maken. Ex-partners moeten hier zelf proberen uit te komen. Er zijn berekeningsmodules voor beschikbaar, maar er zijn zoveel afhankelijkheden en obstakels, dat begeleiding door een professionele adviseur vaak wel wenselijk is. In het geval de ex-partners er onderling niet uitkomen, gaat de rechter hier een uitspraak over doen.

De hoogte van de kinderalimentatie vaststellen
Bij het bepalen van de hoogte van kinderalimentatie wordt het belang van de kinderen voorop gesteld. Hoeveel geld is er nodig om in het levensonderhoud van de kinderen te voorzien? Uiteraard wordt ook hierbij wel gekeken naar de draagkracht van de beide ouders. De kinderalimentatie gaat naar de ouder die de dagelijkse kosten en uitgaven van de kinderen draagt. Ook bij het vaststellen van de hoogte van kinderalimentatie kan hulp van een deskundige wenselijk zijn.

Lees ook:Geen alimentatie na vreemdgaan?
Lees ook:Kinderalimentatie niet meer aftrekbaar vanaf 2015
Lees ook:Scheiden is meer lijden voor de vrouw
Lees ook:Alimentatie dubbel aftrekbaar
Lees ook:Hulp bij innen alimentatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.