AdvieSoap deel 14: kind helpen bij aankoop woning

Als je als alleenverdienende starter tegenwoordig een woning wilt kopen, valt dat nog lang niet mee. Met een heel aardig salaris kun je bij het huidige prijsniveau geen behoorlijk huis financieren. Tenzij je een fiks bedrag aan eigen geld meebrengt. Bij de algemene norm van 4,5x je jaarinkomen kun je dus met een bruto maandsalaris van € 2.500 een hypotheek krijgen van € 145.800. Nu geven banken je wel meer dan dat, maar een beetje woning kost al snel € 200.000. In de Randstad tenminste wel. Misschien kunnen je ouders je helpen?

Ik krijg ze regelmatig aan mijn bureau. Mensen die met één salaris een huis willen kopen. En dan moet ik ze vaak teleurstellen, zoals je uit het bovenstaande wel kunt afleiden. Soms is er wel een oplossing te vinden in ondersteuning van de ouders.

Ouders kunnen dan helpen door als medeschuldenaar mee te tekenen op de hypotheek. Dat is een extra zekerheid voor de geldverstrekker: als het kind de maandlasten niet betaalt kunnen ze hun geld halen bij de ouder. Dit is niet in alle situaties mogelijk. Er moet wel uitzicht zijn op een zodanige salarisgroei dat het kind de hypotheek binnen een aantal jaren wél op eigen kracht kan dragen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar opleidingsniveau en de branche waarin je werkt. En de ouders moeten wel ‘goed zijn’ als extra zekerheid. Men zal dus kijken naar hun inkomen en vermogen (overwaarde in hun eigen woning bijvoorbeeld).

Een andere manier om te ondersteunen is met een directe financiële bijdrage. Als de ouders zelf een behoorlijk kapitaal hebben kunnen ze hiervan een deel uitlenen aan het kind. Die leent van de bank wat hij maximaal kan krijgen op z’n inkomen en de rest komt bij pa en ma vandaan. De ouders hebben dan recht op rente. Sterker nog: om niet in de problemen te komen met de fiscus is het verplicht om een reële rente af te spreken. De betaalde rente kan het kind gewoon fiscaal aftrekken. Als je er helemaal een mooie constructie van wilt maken schenken de ouders de rente vervolgens aan het kind, waardoor die aftrekbare rentelasten heeft die hij niet eens betaalt. Raadpleeg voor zo’n constructie wel een specialist en leg de afspraken goed vast!

Lees ook:Uw kind gaat studeren: hoe kunt u helpen?
Lees ook:AdvieSoap deel 15: hypotheek zonder vast inkomen
Lees ook:Eerste woning kopen met Starterslening
Lees ook:Geen bijstandsuitkering bij te hoog gezinsinkomen
Lees ook:AdvieSoap deel 9: aflossen hypotheek kán gunstig zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.