Hoe werkt een doorlopend krediet?

Je hebt nu weinig geld om een flinke uitgave te doen. Of je wilt genoeg achter de hand hebben voor een onverwachte uitgave. Wat kun je dan het beste doen? Een doorlopend krediet afsluiten is wellicht een interessante optie. Maar hoe werkt een doorlopend krediet precies?

Wat is een doorlopend krediet?
Een lening die je maandelijks aflost en zo binnen een aantal jaar terugbetaalt. Bij een doorlopend krediet sluit je een kredietlimiet af. De kredietlimiet is het totale bedrag dat je kunt lenen. Binnen deze limiet kun je tussentijds geld opnemen wanneer het nodig is. Heb je een gedeelte van de lening afgelost? Dan kun je dit geld later nog eens opnemen. Over het doorlopend krediet betaal je een variabele rente. Dat betekent dat de rente maandelijks kan stijgen of dalen.

Welke pluspunten heeft een doorlopend krediet?
Een doorlopend krediet biedt veel flexibiliteit. Zo mag je geld opnemen en kosteloos extra aflossen wanneer je dat wilt. En betaal je alleen rente over het bedrag dat je ook echt hebt opgenomen. Als je niet het gehele bedrag opneemt, houd je bovendien geld achter de hand voor onverwachte uitgaven. Daarnaast heeft een doorlopend krediet geen vaste einddatum. Dus als je de lening helemaal hebt afbetaald, blijft je doorlopend krediet actief zodat je later weer geld kunt opnemen.

Hoe kan ik een doorlopend krediet aflossen?
Je betaalt elke maand een vast bedrag om je lening af te lossen. Dit noemen we de maandtermijn. Deze bestaat uit rente en aflossing en kun je zelf kiezen. De maandtermijn is meestal 1%, 1,5% of 2% van je kredietlimiet. Bij het doorlopend krediet van Moneyou kun je minimaal €5.000 en maximaal €50.000 lenen. Het is erg belangrijk om elke maand op tijd te betalen. Als je dat niet doet, loop je een betalingsachterstand op.

Kom ik in aanmerking voor een doorlopend krediet?
Vanaf 18 tot en met 59 jaar kun je een aanvraag doen voor een doorlopend krediet. Binnen vijf minuten weet je hoeveel je maximaal kunt lenen. Als je samenwoont of getrouwd bent, kun je de lening alleen samen aanvragen met je partner. Je kredietaanvraag wordt altijd getoetst bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Deze instantie registreert de kredieten van alle consumenten. Het BKR heeft als doel om schulden zoveel mogelijk te voorkomen. Het is van belang dat de lening die je aanvraagt, past bij je financiële situatie. Wanneer je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je een offerte. Als je niet aan de voorwaarden voldoet, krijg je daarover uitleg.

Lees ook:De verschillende soorten leningen
Lees ook:AdvieSoap deel 3: meefinancieren consumptief in hypotheek
Lees ook:Consument wil steeds meer lenen
Lees ook:Lenen voor een auto
Lees ook:Rente daalt, maar leenrente niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.