Leidraad voor crowdfunding

Je bent klaar om te investeren via crowdfunding? Maar door het grote aantal platforms en nog meer projecten, dreig je al snel door de bomen het bos niet meer te zien. Daarom een leidraad.

Je hebt de kat even uit de boom gekeken, uit gezond wantrouwen tegenover crowdfunding en de risico’s die ermee gepaard kunnen gaan, maar nu ben je er klaar voor. Je gaat op zoek naar een financieringsplatform of meteen naar een specifiek project. Maar… waarop moet je allemaal letten?

1. Kies een geschikt platform

In Nederland bestaan er inmiddels meerdere platforms, waarvan sommige al een hele tijd bestaan. Vele bieden alle soorten projecten aan, andere focussen zich meer op een bepaalde sector of investeringssoort. Capital Circle heeft bijvoorbeeld al veel ervaring opgebouwd met de franchisesector. Kijk maar naar de vele afgeronde projecten met Jamin en Subway.

Ook valt het aan te raden om na te gaan of een platform een ontheffing of vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Op die manier weet je of het platform voldoet aan bepaalde voorwaarden, wat de betrouwbaarheid natuurlijk ten goede komt.

2. Gebruik de informatie

Bij Capital Circle zijn we 100% transparant tegenover ondernemer én investeerder. Bij elk project publiceren we een memorandum, waarin de belangrijkste informatie te vinden is over de franchisenemer en –gever, de zekerheden en het doel van de lening. Investeerders die graag de volledige documenten inkijken, nodigen we graag uit op ons kantoor in Rotterdam.
Als investeerder kan je die informatie gebruiken om voor jezelf uit te maken of een bepaald risico gerechtvaardigd is en of het project voor jou solide genoeg is om erin mee te stappen. Ontbreekt er informatie en is het platform niet geneigd open kaart te spelen, dan ben je beter terughoudend.

3. Kijk naar risico’s…

Het is belangrijk dat het platform een degelijke screening uitvoert alvorens een project te lanceren. Op die manier krijg je als investeerder een betrouwbare risicorating, wat het makkelijker maakt om in te schatten in hoeverre een hoog rendement samengaat met een hoog risico. Bovendien kan je zo voor zichzelf uitmaken wat voor jou het hoogst aanvaardbare risico is en dat als graadmeter gebruiken om een project te kiezen.
Capital Circle maakt voor de rating bijvoorbeeld gebruik van de gegevens van ratingagentschap Credit Reform. Dat bureau is erkend door de Europese toezichthouder ESMA en sinds 2012 ook door de ECB als rating tool provider. Op basis van de gegevens, en een eigen screening, bepaalt Capital Circle vervolgens de risicocategorie (A, B of C) en het rendement.

4. …maar ook naar zekerheden

Tegenover de risico’s staan de zekerheden. We nemen als voorbeeld de Jamin-projecten op Capital Circle. Ze kregen allen de risicoclassificatie B mee, wat staat voor een gemiddeld risico. Daar tegenover stond bijvoorbeeld wel een terugkoopgarantie van 70% door Jamin. Dus in geval van niet slagen van het project, staat het moederbedrijf garant voor 70% van het gefinancierde bedrag.

5. Enkel wat u kunt missen

Blijf te allen tijde bewust van hoeveel geld je eigenlijk wilt investeren. Een belangrijke tip is: investeer enkel geld dat je kunt missen. Ten eerste ben je dat geld even ‘kwijt’ – de looptijd bij Capital Circle is bijvoorbeeld meestal 5 jaar –, bovendien blijft er altijd een risico dat een project niet slaagt. Dat laatste geval is natuurlijk altijd een domper, maar al helemaal als je dat geld eigenlijk broodnodig had.

6. Wed niet op één paard

Het is nooit een goed idee om al jouw geld in één project of ondernemer te stoppen. Het kan altijd wel eens fout gaan, ondanks alle afwegingen en onderzoeken. Kies er daarom voor om je portefeuille te spreiden over verschillende projecten en – eventueel – platforms. Bij Capital Circle kan je in je account gemakkelijk bijhouden waarin en hoeveel je al geïnvesteerd hebt. Zo kan je makkelijk de spreiding in de gaten houden.

Lees ook:Niet sparen maar crowdfunding?
Lees ook:Golden Sun fraude
Lees ook:Beleggingsgrens € 50.000? Extra oppassen!
Lees ook:Eigen risico zorg verhogen in 2013 loont
Lees ook:Geld lenen van de buurman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.