Eigen risico zorg verhogen in 2013 loont

Het eigen risico in de zorgverzekering gaat stijgen van €220 in 2012 naar €350 in 2013. Relatief gezonde mensen kunnen geld besparen door het eigen risico nog verder te verhogen met een vrijwillige eigen risico. De verzekeraar beloont dit door een lagere zorgpremie in rekening te brengen.

Verwacht u in 2013 lage zorgkosten? En hoeft u de volledige €350 aan eigen risico niet te benutten? In dat geval kunt u er beter voor kiezen om het eigen risico te verhogen.

Uit onderzoek van Independer.nl blijkt dat verzekeraars rond de 50% van het extra eigen risico doorgeven aan de verzekerden in de vorm van premiekorting. Neemt u bijvoorbeeld een extra eigen risico van €100, waardoor het totale eigen risico uitkomt op €450, dan krijgt u ongeveer een premiekorting van €50.

Uit het onderzoek blijkt verder dat gemiddeld de hoogste korting wordt gegeven bij een verhoging van het eigen risico met €100 of €500. Verzekeraar De Friesland geeft maar liefst €310 premiekorting als een verzekerde ervoor kiest om het eigen risico met €500 te verhogen. Makkelijk geld besparen als u het standaard eigen risico van €350 waarschijnlijk toch al niet gaat benutten.

Independer heeft ook laten uitzoeken hoeveel verzekerden verwachten het eigen risico van €350 daadwerkelijk volledig te betalen. Bijna 40% van de Nederlanders verwacht minder dan €350 van het eigen risico op te maken. Deze verzekerden doen er dus waarschijnlijk verstandig aan om het eigen risico te verhogen en te profiteren van de premiekorting. Van de verzekerden tot 34 jaar verwacht 65% het standaard eigen risico niet op te maken. In de groep 35 t/m 49 jaar heeft ongeveer de helft dezelfde verwachting.

De afgelopen jaren heb ikzelf nauwelijks zorgkosten gemaakt. Ik ben een enkele keer bij de huisarts geweest, maar voor deze kosten wordt er geen eigen risico in rekening gebracht. Over 2012 had ik al een verhoogd eigen risico van €100. Een verdere verhoging loont dus de moeite voor mij. Indien u nog twijfelt, kunt u gebruik maken van de Beslisboom voor het eigen risico.

Lees ook:Eigen risico zorgverzekering gespreid betalen
Lees ook:343 euro besparen op de zorgverzekering
Lees ook:Trouwe klanten betalen te hoge zorgpremie
Lees ook:Zorgkosten niet oorzaak van grote daling koopkracht
Lees ook:Zorgverzekering – eigen risico gedekt door de reisverzekering?

Eén reactie op “Eigen risico zorg verhogen in 2013 loont

  1. Mark

    In de zorg is nog een hoop te verbeteren. Als je online een zorgverzekering afsluit ben je al goedkoper uit dan wanneer je dit per telefoon doet! Een groot puinhoop daar, zakkenvullerij en bedrog richting de gewone burger.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.