Niet sparen maar crowdfunding?

Sparen levert minder dan 1% op en crowdfunding gemiddeld 6,5%. De keuze lijkt dus eenvoudig! Helaas is het niet zo eenvoudig. Crowdfunding is een hype en kan inderdaad een hoog rendement opleveren. Toch kleven er grote risico’s aan.

Het is niet voor niets dat banken voorzichtiger zijn geworden met het uitlenen van geld. Ondernemers met goede intenties proberen om een financiering rond te krijgen via crowdfunding, maar besef je goed dat niet alle investeringen verstandig zijn. Je belegt eigenlijk in een onderneming waar je weinig van af weet. Een gunstig plaatje schetsen is iets anders dan ook daadwerkelijk succesvol zijn.

Persoonlijk ben ik zeker niet tegen investeren via crowdfunding, maar je moet wel goed weten waar je aan begint. Door het geld goed te spreiden kun je het risico verkleinen. De meeste projecten zullen meer opleveren dan een rendement van 0,5%, maar je kunt ook tegen een negatief rendement aanlopen.

Zorg voor voldoende spaargeld
Een basisbedrag aan spaargeld moet je altijd achter de hand hebben. Dit deel van je vermogen moet niet vastzitten in projecten. Als je auto het vandaag begeeft, moet je morgen weer geld beschikbaar hebben om het probleem op te lossen. Houd het grootste deel van je spaarvermogen vrij besteedbaar!

Lees ook:Spaarrente glijdt nog verder weg
Lees ook:Hoge spaarrente pleister op inflatie
Lees ook:Hoogste spaarrente krijgt u in de supermarkt
Lees ook:Leidraad voor crowdfunding
Lees ook:Geld op de bank zetten of in de bank stoppen?

Eén reactie op “Niet sparen maar crowdfunding?

  1. Peter

    Ik kom veel over crowdfunding tegen. Goed dat deze manier van financieren bestaat

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.