Hoe lang moet je de hypotheekrente vastzetten?

Als je nu bezig bent om een huis te kopen, mag je wat betreft de rentestand van geluk spreken. Voor een hypotheekrente van 1 jaar vast betaal je slechts 1,35%. Voor zekerheid kiezen is nu ook zeer aantrekkelijk. Bij een rentevaste periode van 10 jaar betaal je ook maar 1,9%. Wat is wijsheid met de huidige rente.

Sparen levert op dit moment niets meer op. Daar staat tegenover dat je nu tegen een zeer lage rente een hypotheek kunt afsluiten. Je kunt zelfs al kiezen voor een rentevaste periode van 20 jaar tegen een hypotheekrente onder de 3%.

Profiteren van een korte rentevaste periode of kiezen voor zekerheid voor een langere periode?
Huizenkopers moeten zich goed beseffen dat ze nu in een unieke positie zitten dat ze de hypotheekrente kunnen vastzetten tegen een historisch laag tarief. Binnen een paar jaren zal de rente waarschijnlijk niet stijgen naar 5% voor vijf jaar vast, maar het gaat een keer gebeuren dat de rente weer hard gaat stijgen. Indien je in de mogelijkheid bent moet je nu kiezen voor zekerheid het liefst voor tientallen jaren.

Maak niet de fout om te kiezen voor lage lasten voor een relatief korte periode. Een hypotheekrente van minder dan 2% is zeer aantrekkelijk, maar als de rente gaat stijgen moeten de hypotheeklasten ook nog betaalbaar zijn. Door een lange rentevaste periode te kiezen, houd je vaste lage lasten voor tientallen jaren.

Lees ook:Hypotheken met korte rentevaste periode zijn riskant
Lees ook:Rentevaste periode nu verlengen?
Lees ook:Hypotheekrente omhoog
Lees ook:Lenen is goedkoper geworden ten opzichte van sparen
Lees ook:Hypotheek rentetarieven op laagste niveau sinds jaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.