Het gaat weer moeilijker worden om een hypotheek te krijgen

Vanaf volgende maand wordt het krijgen van een hypotheek weer eens lastiger gemaakt. In kleine stapjes lijken de beleidsmakers te proberen om het kopen van een huis onmogelijk te maken. Vanaf 1 juli wordt het maximaal te verstrekken hypotheek weer met 5% tot 10% verlaagd.

Is het verleden waren de verstrekkingsnormen voor het krijgen van een hypotheek te ruim. Na een paar versoberingen van regelingen rondom de hypotheekverstrekkingen en meerdere beperkingen van het maximaal te verstrekken hypotheek, gaan ze nog een beperking doorvoeren per 1 juli. Hier blijft het niet bij, want de maximale verstrekking onder de condities van de NHG worden verlaagd van €265.000 naar €245.000.

Gerekend over de laatste twintig jaar is het nog nooit zo goedkoop geweest om een huis te kopen. Dit wordt veroorzaakt door de sterk verlaagde huizenprijzen en door de zeer lage hypotheekrente. Om geld te besparen zouden huurders nu moeten besluiten om een huis te kopen, maar dat wordt hun onmogelijk gemaakt. De leennormen moeten voorkomen dat gezinnen in de problemen komen doordat ze te hoge schulden op de schouders nemen.

Er is een vreemde situatie ontstaan! Potentiële huizenkopers worden weerhouden om een huis te kopen. Dit zou in hun eigen belang zijn. Ze zijn dus aangewezen op een huurhuis waarvan de maandlasten hoger zijn in vergelijking met de situatie dat ze een gelijkwaardig huis kopen.

Jammer dat het kopen van een huis op deze manier veel Nederlanders onmogelijk wordt gemaakt.

Lees ook:Strengere regels voor hypotheken
Lees ook:Vanaf 2016 fors minder kinderbijslag
Lees ook:Onverkoopbare huizen
Lees ook:De nieuwe minima
Lees ook:Meeverhuizen hypotheek niet meer mogelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.