Huiseigenaren zijn vaak onderverzekerd

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt er vaak teveel de nadruk gelegd om de laagst mogelijke maandlasten. Het is belangrijk om ook goed te letten op de kwaliteit. Sta bijvoorbeeld eens stil bij de financiële gevolgen van overlijden van één van de huiseigenaren.

Bij het afsluiten van een hypotheek eist de bank een overlijdensrisicoverzekering, maar niet de volledige hypotheekschuld hoeft verzekerd te zijn. Het feit dat de bank niet eist dat de hypotheekschuld volledig wordt afbetaald, wil nog niet zeggen dat het ook verstandig is. Zelfs bij een volledige aflossing van de hypotheekschuld kun je nog onderverzekerd zijn.

Wat zijn de financiële gevolgen van overlijden?
Gezinnen moeten zich goed beseffen wat de financiële gevolgen zijn van overlijden. Bij overlijden valt er namelijk een inkomen weg en toch moeten de vaste lasten nog steeds opgebracht worden. Onder voorwaarden bestaat er recht op een nabestaandenuitkering vanuit de sociale zekerheid of vanuit een pensioenregeling, maar dat is slechts een lapmiddel. Als je geen recht hebt op een nabestaandenuitkering, valt er door het overlijden een gezinsinkomen volledig weg. Hoe nu verder?

Wat moet er uitgekeerd worden bij overlijden?
Wat voor bedrag moet er uitgekeerd worden om het gezinsleven financieel draaiende te houden? Dit is een zeer lastig te beantwoorden vraag. Er zijn namelijk veel factoren die hierin een rol spelen. Het benodigde bedrag zal vooral hoog zijn bij gezinnen met jonge kinderen. Er moet namelijk nog een lange periode tot pensionering overbrugd worden, de kinderen moeten nog studeren en vaak hebben jonge gezinnen een tophypotheek.

De premie voor overlijdensrisicoverzekering zijn naar verhouding laag
Een 35 jarige man kan een bedrag van €100.000 verzekeren tegen een premie van ongeveer €10 per maand. Bij het kiezen voor een verzekerd bedrag van €200.000 bedraagt de premie ongeveer €18 per maand. Als er wordt gekozen voor een dalende uitkering, valt de premie aanzienlijk lager uit. Dit is een lage maandlast voor een extra zekerheid. Bij overlijden van de verzekerde voor de einddatum wordt het verzekerd bedrag uitgekeerd. Bij het in leven zijn van de verzekerde op de einddatum, vervalt de verzekering zonder een uitkering te verrichten.

Minimaal een afbetaalde hypotheek
Huiseigenaren doen er verstandig aan om minimaal een uitkering bij overlijden te verzekeren ter hoogte van het hypotheekbedrag. Een afbetaald huis geeft namelijk financiële rust. Desnoods kan het huis verkocht worden om weer geld beschikbaar te krijgen. Een afbetaalde woning is een ideale spaarpot. Over de waarde van het huis hoeft namelijk ook geen vermogenrendementsheffing betaald worden.

Lees ook:Schade gedeeltelijk zelf moeten dragen door onderverzekering
Lees ook:De kosten van een overlijdensrisicoverzekering
Lees ook:Strengere regels voor hypotheken
Lees ook:AdvieSoap deel 16: Niet leuk maar wel belangrijk
Lees ook:Mannen en vrouwen gaan dezelfde premie betalen

Eén reactie op “Huiseigenaren zijn vaak onderverzekerd

  1. Peter

    Ander nieuwtje: Het blijkt dat huiseigenaren met een aflosvrije hypotheek teveel risico opslag betalen. Wordt eens tijd dat men de boel goed onderzoekt en regelt voor het aangaan van een hypotheek

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.