Massaontslag in de financiële dienstverlening?

De komende jaren verwacht de UWV dat er 15.000 banen verdwijnen in de financiële sector. Dit gaat gebeuren ondanks de aantrekkende economie.

In de periode tussen 2007 en 2013 is de werkgelegenheid in deze sector al met 9% gekrompen, maar het snijden in het aantal banen gaat de komende jaren nog steeds door. De krimp heeft meerdere redenen. Ten eerste natuurlijk de economische malaise van de afgelopen zes jaren, maar vergeet de verdere digitalisering ook niet. Waarom zouden banken nog veel personeel in de plaatselijke vestigingen houden als bankzaken toch steeds meer via het internet lopen? Er zullen meer ICT banen bij komen, maar in aantal is dat niet te vergelijken met het kantoorpersoneel dat moet verdwijnen.

Ook verzekeraars zullen nog verder gaan krimpen. De gehele levensverzekeringstak is tegenwoordig te verwaardelozen. Sinds 1 januari 2013 is de markt van de levensverzekeringen nog verder aan het krimpen doordat vermogensopbouw voor de aflossing van hypotheken achterhaald is. Deze verzekeringstak had het al moeilijk door de woekerpolisaffaire. Wat resteert zijn de overlijdensrisicoverzekeringen en natuurlijk pensioenen en lijfrentekapitaal.

De afgelopen jaren hebben verzekeraars en banken al reorganisaties aangekondigd. Een krimp van 15.000 arbeidsplaatsen is waarschijnlijk niet te realiseren met natuurlijk verkoop.

Lees ook:Autopremies gaan verder omhoog
Lees ook:Premie voor de zorgverzekering niet meer kunnen betalen
Lees ook:Postkantoren verdwijnen
Lees ook:Rentevaste periode nu verlengen?
Lees ook:Wordt Nederland het volgende IJsland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.