Wordt Nederland het volgende IJsland?

De gedachte aan een vergelijking tussen Nederland en IJsland was al vaker door mijn hoofd geschoten, aangezien ook in Nederland de financiële sector erg groot is ten opzichte van de omvang van ons land. Daarom trok het artikel op Z24: Hoe IJslands is Nederland? natuurlijk mijn aandacht. Ook in dat artikel wordt gewezen op de enorme omvang van onze banken en verzekeraars met bezittingen die in totaal drie keer ons nationaal inkomen bedragen. Gelukkig stellen deskundigen in het artikel dat het risico dat ons land door omvallende banken in een faillissement wordt meegesleept verminderd doordat wij de Euro voeren en een export-overschot hebben.

Kunnen we ons land daardoor als volkomen veilig beschouwen? Wat is volkomen veilig in de tegenwoordige tijd? Er zijn in het afgelopen jaar erg veel onvoorstelbare dingen gebeurd dus niets is meer ondenkbaar zou ik zeggen. Wat denk jij, sleept onze financiële sector, met ING voorop, ons land mee in een nationaal faillissement?

Lees ook:Wie is de baas: Bos of Wellink?
Lees ook:Oneerlijke concurrentie op spaarmarkt?
Lees ook:Rabobank biedt 6,4% spaarrente
Lees ook:Spaarbanken verplicht onder toezicht van de Nederlandsche Bank?
Lees ook:Goud in plaats van spaargeld

Eén reactie op “Wordt Nederland het volgende IJsland?

  1. Luuk

    Ik acht een situatie als in IJsland niet waarschijnlijk. Wel is het zaak dat er een goede oplossing komt voor het schonen van de vuile hyotheken, bijv. door het oprichten van een afvalbank, waar de vuile hypotheken in worden onder gebracht in afwachting van beter tijden. De banken zijn dan verlost van hun slechte beleggingen. Aangezien het geen exclusief Nederlands probleem is moet dit mogelijk in Europees verband worden geregeld.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.