Oneerlijke concurrentie op spaarmarkt?

Spaarcentjes gaan steeds vaker naar prijsvechtersDe Rabobank baalt van de prijsvechters op de spaarmarkt. Natuurlijk: die bieden hoge rentes en halen daarmee steeds meer spaargelden weg bij de grote banken. Dus logisch dat de grootbanken daarvan balen. Mijn eerste reactie: hadden ze zelf de spaarklant niet jarenlang moeten uitmelken en gewoon behoorlijke rentes moeten vergoeden op de spaarrekeningen. Aan de andere kant zit er wel iets in.

Dat wij voorzichtige Hollanders bereid zijn om gelden over te boeken naar exotische banken komt vooral doordat ze vallen onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank. Zonder die zekerheid zouden die bankjes een stuk minder succesvol zijn. En door wie wordt dat stelsel betaald? Door alle banken samen. Maar dan wel naar rato van hun omvang. Dus in de huidige marktverhoudingen zou Rabobank 40% van de vergoeding moeten opbrengen als er een bank failliet gaat.

Maar goed, dat is concurrentie. De buitenlandse banken maken gewoon gebruik van de Nederlandse regelgeving en hebben ook gewoon een vergunning. Als Rabo het hier niet mee eens is moeten ze hun omvang en invloed gebruiken om de regelgeving aan te passen. Klagen in de pers zal weinig sympathie opleveren lijkt me.

Lees ook:Garantiestelsel spaarders opheffen?
Lees ook:Rabobank is nu sexy
Lees ook:Rabobank doet niet mee aan spaaroorlog
Lees ook:Bos wil spaargeld niet garanderen
Lees ook:Rabo: garantieregeling moet helemaal om

Eén reactie op “Oneerlijke concurrentie op spaarmarkt?

  1. Lening voor studenten

    Rabo moet niet zo jammeren en gewoon hogere renten betalen. Dat verhaal van die zogenaamde exotische banken was een paar jaar geleden ook actueel met de Demir-Halk Bank. Deze zou ook zogenaamd kapot gaan. Niet dus he als je hier je geld op had laten staan had je het toch echt beter gedaan dan bij de Rabo. De enige hoge rente die de Rabo kent is die rente die je moet betalen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.