Garantiestelsel spaarders opheffen?

De Nederlandse banken willen dat het depositogarantiestelsel opgeheven wordt. Dit keer gaat het niet alleen om een schreeuw van de Rabobank, maar om een gezamenlijke brief van de Nederlandse banken aan minister Bos. Er moet wel een alternatief komen, en dat heeft volgens Rabo-bestuursvoorzitter Heemskerk de vorm van een verzekering. De premie daarvoor hangt af van de soliditeit van de bank waar je het spaargeld stalt.

Heemskerk is wel druk met verzekeringsideetjes zeg! Maar er zit natuurlijk wel iets in dat het systeem zoals het nu is niet reëel is voor de grote Nederlandse banken. Zij draaien immers naar rato van hun omvang op voor eventuele faillissementen van ander banken die onder het stelsel vallen. Dus ik vind het niet zo gek dat ze het op een andere manier willen vormgeven.

Of het nu in de vorm van zo’n verzekering moet zijn? Op welke manier wordt de premie berekend dan? Welke maatstaf voor soliditeit wordt gehanteerd? De ratingbureaus staan immers ook behoorlijk ter discussie.

Lees ook:Bos wil spaargeld niet garanderen
Lees ook:Rabo: garantieregeling moet helemaal om
Lees ook:Wij garanderen Duits spaargeld…
Lees ook:Bert Heemskerk klaar voor politiek
Lees ook:Catastrofeverzekering van Vereniging Eigen Huis

0 reacties op “Garantiestelsel spaarders opheffen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.