Loonstrookje 2016 – Bijna iedereen gaat erop vooruit

Volgens Z24.nl gaat iedereen in 2016 netto meer verdienen, behalve goed verdienende eenverdieners met een hoge hypotheekschuld. Door beperkingen in de hypotheekrenteaftrek gaan mensen met een hoog inkomen en een hoge hypotheekschuld er toch op achteruit.

De belastingtarieven voor inkomens tussen €19.923 en €66.421 zijn verlaagd van 42% naar 40,4%. Dit lijkt een geringe verlaging, maar het scheelt een flink bedrag aan belastingheffing. Dit is de belangrijkste reden van een netto hoger inkomen.

Tweeverdieners met kinderen profiteren vooral
Deze categorie springt er als beste uit. Gezinnen met een modaal of twee keer modaal inkomen gaan er dit jaar ongeveer €2.000 netto op vooruit. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door een hogere kinderopvangtoeslag en er is rekening gehouden met een hogere kinderbijslag vanaf het tweede kwartaal. Hier blijkt wel uit dat het vooral gaat om ouders met jonge kinderen.

Eenverdieners zijn slechter uit
Een modale eenverdiener zonder kinderen, gaat er ongeveer €700 op vooruit. Maar als het bruto inkomen twee keer zo hoog is, kan het anders uitvallen. Vooral als er ook nog sprake is van een eigen woning met een hoge hypotheekschuld. Als de eenverdiener bruto €5.000 per maand verdient, is er sprake van een achteruitgang van €500 per jaar. Uit de berekeningen blijkt dat bij een hogere inkomen de achteruitgang weer (deels) wegvalt.

Lees ook:Nettoloon in 2011
Lees ook:Wat verdient Jan Modaal in 2013?
Lees ook:Twee keer modaal moet kromliggen voor de zorg vanaf 2014
Lees ook:Staken? Wat verdient een politieagent eigenlijk?
Lees ook:Hogere inkomens in de schuldsanering

Eén reactie op “Loonstrookje 2016 – Bijna iedereen gaat erop vooruit

  1. Peter

    Het verbaasde me al dat ik zoveel terugkreeg. Nu snap ik hoe dat komt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.