Hogere inkomens in de schuldsanering

Op Nu.nl trof ik een artikel aan, waaruit blijkt dat gezinnen met een bovenmodaal inkomen steeds vaker in de schuldsanering terecht komen. Dit is gemeld door de Vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK).

Tot en met 2008 waren het voor 98 procent gezinnen met een inkomen onder en op het modaal inkomen. In 2009 bleek dat 25 procent van de instroom in de schuldsanering een inkomen bovenmodaal heeft. Volgens de NVVK-voorzitter Joke de Kock komt dit voornamelijk door de uitgavenpatroon van deze groep.

Tot de kredietcrisis hoefden ze niet op het geld te letten, maar ook veel van deze gezinnen hebben te maken gekregen met dalende inkomsten en gelijkblijvende uitgaven. De schulden kunnen veroorzaakt zijn doordat ze hun uitgaven niet mee hebben laten dalen met het inkomen, maar ze kunnen ook in de problemen zijn gekomen doordat de hypotheeklasten niet meer te dragen waren door het wegvallen van een inkomen.

Wat is een modaal inkomen?
Volgens het CPB bedraagt een modaal inkomen €32.500 bruto per jaar. Omgerekend zou dit dus een maandsalaris inhouden van € 2.508,- exclusief vakantietoeslag. Bovenmodaal is dus een inkomen boven de €32.500 per jaar.

Lees ook:Wat verdient Jan Modaal in 2013?
Lees ook:Einde aan “leengemak”
Lees ook:Geen goedkope huurwoning voor modaal inkomens
Lees ook:Steeds meer mensen met een baan hebben geldzorgen
Lees ook:Voorwaarden om in de schuldsanering te komen

2 reacties op “Hogere inkomens in de schuldsanering

 1. de schoolmeester

  De bomen groeien niet tot in de hemel.Mensen, ga maar weer eens rekenen, hoeveel je voor alles echt betaald. Kijk eens of je een auto echt nogig hebt. Scheelt je zo 500 euro in de maand.

    /   Beantwoorden  / 
 2. (Be)SpaarChick

  Ik schrok ook van dit artikel! Mensen die meer gaan verdienen gaan blijkbaar meer uitgeven en dan soms meer dan ze hebben…dan gaat het mis!
  Wat een leuke site is dit. Ik heb je vandaag ontdekt en ga vaker terug komen!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.