Een uitkering zonder een sollicitatieplicht

De heer Frans Kerver uit Groningen zit in een sociaal experiment. Een jaar lang krijgt hij maandelijks €1.000 gestort in de vorm van een basisinkomen. Dit is als het ware een schenking, want hij heeft geen sollicitatieplicht en hij mag naast het maandelijkse bedrag ook gewoon geld blijven verdienen. Dit noem ik verspilling van geld.

Hij is de eerste Nederlander die recht krijgt op dit zogenaamde basisinkomen. In 2006 is hij begonnen als tekstschrijver. Door de kredietcrisis was hij niet meer in staat om de eindjes aan elkaar te knopen. Hij zit niet stil. Hij houdt zich bezig met sociale projecten die hij heel waardevol vind, maar die geen geld opleveren. Hij moet een gezin met drie kinderen onderhouden. Er zal dus op de één of andere manier geld binnen moeten komen. Het geld heeft hij gevonden in deze subsidieregeling.

Het project wordt gefinancierd via een crowdfundingsactie. Via de website Onsbasisinkomen.nl wordt het geld opgehaald. De initiatiefnemers hopen dat de rijkste 100.000 mensen op deze manier 100.000 “armere” mensen aan een basisinkomen kunnen helpen.

Werkelijk een belachelijk initiatief! Waarom zouden de 100.000 rijksten 100.000 mensen die niet voor hun geld willen werken moeten voorzien van een basisinkomen?

Wij moeten er juist vanaf dat een groep Nederlanders niet de noodzaak voelt om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Bezig zijn met sociale projecten moedig ik aan, maar eerst moet je jouw eigen boterham verdienen. Mensen die door ziekte of ouderdom niet meer kunnen werken moeten wij steunen. Ook mensen die geen werk kunnen vinden, maar wel willen werken moeten wij gewoon helpen. Een gift zodat je kunt doen wat je maar wilt gaat volgens mij te ver.

Lees ook:Basisinkomen wordt serieus overwogen
Lees ook:Tot 21 juni werken wij voor de Belastingdienst
Lees ook:Geen Nederlands, geen uitkering is onrealistisch
Lees ook:Flatscreen een récht?
Lees ook:Geld maakt ons eenzaam en asociaal

12 reacties op “Een uitkering zonder een sollicitatieplicht

 1. Brian

  Waar staat dat hij niet wil werken? Je schrijft zelf dat hij wel wil alleen dat hetgeen waarvoor hij werkt geen geld opleverd. Vreemde mening, maargoed dat mag

    /   Beantwoorden  / 
 2. Juul

  Als het geen geld gaat opleveren, dan kun je het gaan doen als een hobby. Iedereen moet toch op de een of andere manier in zijn of haar levensonderhoud voorzien? Er zijn heel veel mensen die hard moeten werken om hun hoofd boven water moeten houden. Bijvoorbeeld is de zorg moeten ze tegen lage salarissen zeer hard werken. Daar heb ik respect voor.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ron

  Amerikanen hebben berekend dat in de toekomst 47 procent van alle huidige banen gaan verdwijnen. Overgenomen door de techniek. Als die ontwikkeling snel op ons afkomt, dan is het erg onwaarschijnlijk dat al die mensen ander werk zullen vinden. En dan is het basisinkomen misschien een erg goed idee, ook met het oog op de steeds maar toenemende inkomenskloof (lees Piketty). Een experiment daarmee gelijk op deze manier ongenuanceerd afschieten is op z’n minst kortzichtig.
  Iets zegt me dat je VVD stemt.. :-)

    /   Beantwoorden  / 
 4. Juul

  Het experiment heeft niets te maken met het wel of niet kunnen vinden van een baan.

    /   Beantwoorden  / 
 5. TON

  Als je mensen vanaf hun geboorte alle rechten ontneemt, zoals het recht op wonen, eten en verblijven, waar dan ook, dan hoor je daartegenover een basisinkomen te zetten.
  Momenteel geldt in Nederland alleen, dat mensen die zich onderwerpen aan de slavernij, recht hebben op wonen, eten en verblijven.

    /   Beantwoorden  / 
  1. De Vries

   Grappig! Ook een reactie uit Iran

     /   Beantwoorden  / 
  2. Pangloss

   Was het ooit beter?

     /   Beantwoorden  / 
 6. Irene

  Er wordt nergens gezegd dat de 100.000 rijkste mensen de 100.000 armste mensen helpen. Wat een nare veronderstelling.
  Voor u zo’n blog schrijft zou u zich zeer zeker beter verdiepen.
  Belangrijk doel is dat het vele werk dat er nu ligt, maar niet gedaan wordt, door een basisinkomen wel kan worden opgepakt. Het leven zal goedkoper worden. Toeslagen worden afgeschaft, zorg wordt goedkoper, minder vandalisme.
  Mensen willen werken dat is allang bewezen.
  Dat dit niet altijd betaald is, denk aan mantelzorg, vrijwilligerswerk ( voedselbanken, buurtchauffeurs, bejaardentehuizen etc)neemt niet weg dat dat werk niet moet gebeuren.
  Met het huidige strafregime kunnen mensen met uitkeringen bijvoorbeeld helemaal dit werk niet oppakken terwijl ze het wel willen.
  Met een basisinkomen kan iemand een dag minder gaan werken ( wat voor een ander goed is ) en bijvoorbeeld zijn/haar ouders of zieke kind gaan verzorgen.
  Het maakt een participatiesamenleving mogelijk.
  Ee basisinkomen is er ook voor die 100.000 rijke mensen.
  U heeft zich in het geheel niet verdiept.

    /   Beantwoorden  / 
 7. koos

  Volledig onuitvoerbaar! Op papier lijkt het zinnig, maar in de praktijk onuitvoerbaar. Ik wil vrede op aarde, maar ik ben wel realistisch.

    /   Beantwoorden  / 
 8. fred

  Zeer slecht initiatief. Bepaalde types zullen nog meer aangemoedigd worden om achterover te leunen. die Frans Kerver moet een peper in zijn reet krijgen. Ik ken iemand zonder een opleiding. Met zijn doorzettingsvormogen heeft hij nog nooit zonder werk gezeten.

    /   Beantwoorden  / 
 9. J. Kloppenburg

  Mensen moeten juist aangemoedigd worden om zelfvoorzienend te zijn. Waarom zou ik iemand €1.000 per maand geven? Ik heb ook dromen en idealen, maar ik begrijp ook dat ik niet kan profiteren van een ander of van de maatschappij.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.