Hoe ben jij financieel opgevoed?

Overal in het nieuws vandaag: ouders krijgen een onvoldoende voor de financiële opvoeding van hun kinderen. Ik vind dat een heel belangrijk onderwerp waar zeker veel aandacht aan besteed mag worden. Want wie van z'n ouders niets leert over financiële zaken loopt natuurlijk meer kans om het later niet goed te doen. Ofwel om in de financiële problemen terecht te komen.

Zoals alle opvoedingskwesties kun je twisten over wat goed en slecht is.

Zakgeld, een eigen betaalrekening, zelf pinnen, zelf internetbankieren, kleedgeld, zelf kopen via Internet…. wat voor leeftijdsgrenzen hang je eraan? Wanneer mocht jij dat?

Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van het kind hoe je de financiële opvoeding moet aanpakken. Maar ik denk dat veel ouders uit een soort van gemakzucht alles maar voor de kinderen regelen. Of bescherming, dat kan ook. Om ze vervolgens in de wijde wereld los te laten als ze op zichzelf gaan wonen – zonder dat ze ooit hebben geleerd zelfstandig hun financiële zaken te regelen.

Ik heb het idee dat ik er veel van geleerd heb dat ik al vroeg kleedgeld kreeg en daar ook alles zelf van moest kopen. Ik kan me ook nog goed herinneren dat ik van de toenmalige Nutsspaarbank een witte administratieset kreeg bij mijn eerste betaalrekening. Vond ik machtig interessant. Maar ja, ik ben dan ook niet voor niets op latere leeftijd de financiële richting opgegaan qua studie en werk. Dus ik ben waarschijnlijk geen goed referentiemateriaal.

Jij wel? Hoe ging het bij jou? En in hoeverre is het onderwijs medeverantwoordelijk voor de financiële opvoeding van kinderen?

Lees ook:Zakgeldles voor kinderen
Lees ook:Mam… mag ik geld van je lenen?
Lees ook:Losse betaalrekening ABN AMRO gaat geld kosten
Lees ook:Spel voor jongeren: Bling Game
Lees ook:Zilvervloot nieuw leven in blazen

5 reacties op “Hoe ben jij financieel opgevoed?

 1. student lenen

  Het valt ook allemaal niet mee in deze maatschappij waar de kinderen er op de lagere school al niet meer bij horen als ze geen mobiel en ipod hebben

    /   Beantwoorden  / 
 2. studentenlening

  Op zich zit hier wel wat in. De opvoeding van de ouders is heel belangrijk voor kinderen. We leven in een maatschappij waarin kinderen meer dan ooit over geld kunnen beschikken. Een gedegen voorlichting over hoe ze daar het beste mee om kunnen gaan is absoluut nodig.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Anneke Ranzato (redactie)

  Ja! Maar de ellende is : als de ouders het zelf niet geleerd hebben kunnen ze het ook niet overbrengen op de kinderen. Was het misschien vroeger minder belangrijk, wat je zegt: nu kunnen kinderen meer dan ooit over geld beschikken. En volwassenen niet te vergeten, want die kinderen worden ook weer groot… en krijgen weer kinderen…

    /   Beantwoorden  / 
 4. Lydia

  Tja, geldopvoeding. Mijn ouders werkten voor een goed doel en leefden dus van giften. We waren met vier meiden en zijn alle vier gewend van weinig te leven. Wat ik me er van herinner is dat ik een prima, gelukkige jeugd heb gehad. Het enige wat ik anders wil doen, is sparen van af babytijd (wat ik nu braaf doe) zodat ik van dat geld zwemles, sport en dergelijke kan betalen. Ook denk ik dat het goed is, je kind al vroeg te leren een deel van zijn/haar geld weg te geven om zo niet te egoistisch te worden wat betreft geld.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Realist

  Mijn kinderen zijn financieel opgevoed met de wet van het pensioen: Als je een euro uitgeeft moeten er 2 in je spaarpot zitten. Wel altijd de uitzondering gemaakt voor de woninghypotheek.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.