Zakgeldles voor kinderen

Financiële opvoeding is een veel besproken onderwerp tegenwoordig. Een tijdje geleden kwam het Nibud met een onderzoek op dat gebied, waarin de ouders een duidelijke onvoldoende kregen. Nu is er weer hoogleraar Van Raaij die met de open deur komt dat het omgaan met geld in de jeugd aangeleerd moet worden. En waar leer je dingen in je jeugd? Op school…… of misschien moet je ook nog wel iets van je ouders leren?

Dat het geen kwaad kan als er iets gedaan wordt aan de financiële bekwaamheid is op zich niet te bediscusseren. Ik roep hier ook steeds dat het belangrijk is dat mensen weten, begrijpen wat ze doen en waar ze voor tekenen. In de praktijk is dat toch vaak niet zo. Soms met hele nare gevolgen: Royal Dubai, Golden Sun, effectenlease, maar ook op kleinere schaal verkeerde adviezen.

De volgende vraag is dan dus van wie men moet leren over financiële zaken. Verantwoordelijkheid school en/of verantwoordelijkheid ouders? En zijn ouders zelf wel bekwaam genoeg om hun kinderen financieel goed op te voeden?

En direct daarna: als je er ooit goed over geïnformeerd bent, blijft het dan wel hangen of heb je daarvoor toch een basisinteresse nodig? Uit eigen ervaring: ik zie genoeg mensen die je zo goed mogelijk uitlegt hoe alles met de hypotheek in elkaar steekt – maar diezelfde mensen blijken er later toch echt niets van begrepen te hebben. Of in ieder geval niets onthouden. Omdat ze financiële zaken gewoon niet interessant vinden. Of niet in staat zijn het écht te begrijpen. Hoe ver moet er gegaan worden in het begeleiden en helpen van mensen hierbij?

Zie ook: Hoe ben jij financieel opgevoed?

Lees ook:Spel voor jongeren: Bling Game
Lees ook:Verantwoordelijkheid in geldzaken
Lees ook:Zakgeld is goed voor kids
Lees ook:Jong en Geld bij de VPRO
Lees ook:Het lukt Van Dijk Educatie niet om schoolboeken te sturen!!

Eén reactie op “Zakgeldles voor kinderen

  1. Jasper

    Ik zelf wil altijd graag precies weten hoe de vork in de steel zit bij financiele produkten. Op die manier kan ik bij wijzigingen in het belastingstelsel of veranderingen in mijn eigen financiele situatie goed beoordelen welke mogelijkheden ik heb.

    Kinderen heb ik (nog) niet, maar ik zelf ben wel qua geldzaken redelijk streng opgevoed, ik kreeg zak- en kleedgeld. Als ik tekort had of teveel had uitgegeven moest ik het zelf verder zien te rooien de rest van de maand.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.