Losse betaalrekening ABN AMRO gaat geld kosten

Als je bij ABN AMRO alleen een betaalrekening hebt, en verder niets, dan ga je vanaf nu kosten betalen voor het aanhouden van die rekening. Naast de kosten die je betaalt voor de betaalpas wordt er € 3,75 per kwartaal in rekening gebracht. Dit is een logisch gevolg van het feit dat het betalingsverkeer voor een bank niet kostendekkend is. Een betaalrekening kóst een bank alleen maar geld, ondanks de valutering kennelijk….

Dat vinden banken niet zo erg, als je er ook andere producten afneemt waar ze hun verdiensten op maken. Maar doe je dat niet – dan moet je er dus voor betalen. Of, zoals bij sommige andere banken, dan krijg je die betaalrekening gewoon niet.

ABN AMRO is heel druk met cross-selling, merk ik. Bij hypotheekaanbiedingen krijgen mensen pas echt interessante rentepercentages als ze meerdere producten afnemen. Hier is niets mis mee, ik vind het logisch dat een bedrijf zoveel mogelijk uit een klant wil halen en daarvoor dan ook marge per product wil inleveren. Maar het maakt het voor een klant wel weer wat ondoorzichtiger allemaal.

Ik denk dat we richting een soort van tweedeling gaan. Mensen die het onderste uit de kan willen halen qua financieel voordeel zoeken de goedkoopste verzekeringen, hypotheken en rekeningen via Internet en regelen het allemaal zelf. Mensen die daar geen zin in hebben leggen hun hele financiële pakket neer bij één club. Die profiteren van het totaaloverzicht dat daar dan is van hun financiële situatie en vertrouwen erop dat ze goed advies krijgen en niet teveel inleveren. Ze betalen ongetwijfeld meer dan de eerste groep maar zijn ook geen tijd en energie kwijt aan het zelf regelen. Het risico voor de laatste groep is dat ze hun vertrouwen bij de verkeerde persoon of instelling neerleggen. Daarom blijf ik roepen dat je ook dan zelf wel inzicht in en kennis van je eigen financiële situatie moet houden!

Zie ook:
- Bespaartip: gratis bankieren

Lees ook:SNS Bank geeft rentevergoeding op betaalrekening
Lees ook:Overstappen van bank
Lees ook:Hoe ben jij financieel opgevoed?
Lees ook:Duurzame betaalrekening
Lees ook:Hypotheekadvies van de grote banken moet beter

10 reacties op “Losse betaalrekening ABN AMRO gaat geld kosten

 1. Patrick

  Misschien niet gemerkt, maar er wordt al een aantal jaar kosten betaald voor een betaalrekening van ABN AMRO, al zit het verkapt in de kosten voor een bankpas en kosten voor overboekingen en valuteringsdagen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Anneke Ranzato (redactie)

  Ja tuurlijk Patrick, maar nu gaat het om kosten daarnaast. Gewoon een periodiek bedrag – sec voor het aanhouden van de rekening. Overigens deed ABN AMRO dit inderdaad al, maar alleen voor nieuw afgesloten rekening. Nu ook bij mensen die de rekening al jarenlang hebben.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Sophietje

  Daar de banken het tegenwoordig al een stuk makkelijker hebben omdat veel mensen internetbankieren en zij dus deze betaalopdrachten niet meer met de hand hoeven in te voeren vind ik het een schande dat je nu óók nog eens geld moet gaan betalen voor het sec aanhouden van een rekening. Ik overweeg in ieder geval een overstap naar een andere bank die dat niet doet.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Joop

  vandaag de brief binnen en meteen de rekening opgezegd.

  even Googlen en je kunt het hier opzeggen:

  ABN AMRO Bank N.V.
  Afdeling Client Service Desk (AF2120)
  Postbus 90
  1000 AB Amsterdam
  telefoon: 020 – 629 81 00
  fax: 020 – 628 61 00
  e-mail: [email protected]`

    /   Beantwoorden  / 
 5. Blognotes

  weet iemand ook of er een site is die overzichtelijk alle bankkosten van de diverse banken die in Nederland opereren met elkaar vergelijkt? ik bedoel dan ook afschriftkosten ed.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Patrick

  Ik heb het even uitgezocht op internet (althans ABN AMRO) als ik de kosten bekijk staat er dat er EUR 3,75 aan kwartaalkosten wordt berekend als beheer kosten, maar daar krijg je dan wel weer een bankpas voor die ook EUR 3,75 per kwartaal kost. Tja…. Ik zou heel snel over stappen naar een andere bank als ik jullie was. Postbank bijvoorbeeld. Die rekent maar EUR 9,75 per jaar….

    /   Beantwoorden  / 
 7. Patrick

  Sorry even een kleine toevoeging, Postbank rekent 9,75 per jaar alleen voor de bankpas. Daar worden nog geen kosten in rekening gebracht voor beheer. Feitelijk wanneer er terug wordt gerekend (het is niet helemaal eerlijk natuurlijk) betaal je bij ABN EUR 5, 25 beheer kosten (Kosten per jaar EUR 15,- (4* 3,75) -/- 9,75)

    /   Beantwoorden  / 
 8. Anneke Ranzato (redactie)

  Er staat een vergelijking van betaalpakketten op MisterMoney (onder Vergelijken) maar ik weet niet of dat helemaal up to date is. Kijk ook even naar mijn artikel Bespaartip: gratis bankieren.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Sophie

  Op die website http://www.allesoverbetalen.nl staat allemaal informatie over betalingsverkeer. Hij is trouwens door de Nederlandsche Bank opgezet. Staan veel handige links op naar andere websites.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.