Geldbedrijf centraal: Bureau Krediet Registratie

De term BKR maakt bij een deel van Nederland veel los. Omdat ze er een negatieve codering hebben en daardoor erg veel moeite hebben met het aanvragen van een lening of hypotheek. Ik heb er vorig jaar al eens een artikel aan gewijd met de vraag: BKR: Goed beschermend of veel te beperkend? 

Het is goed om te weten wat dat BKR nu eigenlijk doet. Ze doen daar namelijk niets anders dan registreren wat kredietverstrekkende instellingen aan ze doorgeven. Die database (Centrale Krediet Informatie, CKI) moet dan weer verplicht geraadpleegd worden door organisaties die een kredietaanvraag krijgen.

Overigens worden niet alleen kredieten geregistreerd, maar ook je abonnement van je mobiele telefoon. Als jouw provider tenminste aangesloten is bij BKR, op dit moment zijn dat T-Mobile, Telfort en Vodafone/Libertel.

Het Bureau Krediet Registratie bepaalt NIET of je wel of niet een lening krijgt. Dat wordt besloten door de organisatie waar je het krediet hebt aangevraagd. Daarbij weegt de uitkomst van de BKR-toets natuurlijk wel zwaar mee.

Heb je nou het idee dat jouw gegevens bij het BKR niet correct geregistreerd staan, vraag dan een uitdraai op. Dat kost je wel € 4,50 maar dan weet je precies wat er geregistreerd is door welke instellingen. Staan er onjuistheden in – dan moet je dat oplossen met de betreffende organisatie. Kom je er niet uit met ze, dan kan het conflict voorgelegd worden aan de Geschillencommissie van het BKR. Die doet dan een bindende uitspraak (waar iedereen, jij ook, zich dan bij neer te leggen heeft).

Lees ook:Financieren van een nieuwe auto
Lees ook:Meer betalingsproblemen bij gezinnen
Lees ook:De verschillende soorten leningen
Lees ook:AdvieSoap deel 3: meefinancieren consumptief in hypotheek
Lees ook:Hoe werkt een doorlopend krediet?

0 reacties op “Geldbedrijf centraal: Bureau Krediet Registratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.