AdvieSoap deel 3: meefinancieren consumptief in hypotheek

Bij een hypotheekadvies komt altijd aan de orde of mensen nog leningen hebben openstaan. Persoonlijke lening, doorlopend krediet, creditcard, postorderbedrijf, noem maar op. Daarbij is het vaak mogelijk om die bedragen mee te nemen in de nieuwe hypotheek. Pas hiermee op!

Er is niets mis mee om dat te doen, de rente die je gaat betalen is in een hypotheek immers ruim lager dan op het bestaande krediet. Ik zie echter vaak adviezen van anderen waarin die bedragen dan zonder overleg of uitleg aflossingsvrij worden meegefinancierd.

Gevolg daarvan is dat je zolang de hypotheek loopt rente blijft betalen over het meegeleende bedrag. En dat maakt dat het uiteindelijk nog veel duurder uit kan pakken dan het krediet dat je nu hebt. De rente over het consumptief meegenomen kredietbedrag is niet fiscaal aftrekbaar.

Een rekenvoorbeeld. Stel, een doorlopend krediet van € 10.000 waar je nu per maand een bedrag van € 200 voor betaalt. Als je dat doet zonder weer op te nemen ben je in ca 5 à 6 jaar (afhankelijk van de rentestand) van het krediet af. Heb je bij 6 jaar in totaal 72 x € 200 = € 14.400 betaald.

Nu neem je het mee in je hypotheek. Je betaalt 5% rente maar lost niet af. Over 20 jaar staat er dus nog steeds € 10.000 krediet open, en heb je € 10.000 aan rente betaald. Per saldo heb je dan dus € 20.000 betaald voor dat krediet, en die rente loopt door zolang je het niet hebt afgelost.

Mijn advies is daarom: natuurlijk – als je iets met je hypotheek is het voor je rentelasten prettig om je consumptieve krediet(en) daarin mee te nemen. Maar los er wel op af, anders blijf je er veel te lang aan betalen en ben je uiteindelijk dus veel duurder uit!

Lees ook:AdvieSoap deel 15: hypotheek zonder vast inkomen
Lees ook:In gevecht met BKR: 5 + 5 = 10
Lees ook:Hoe werkt een doorlopend krediet?
Lees ook:Rente daalt, maar leenrente niet
Lees ook:Woekerrente op creditcard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.