Wel of geen zonnepanelen? 4 financiële vragen en antwoorden

Zonnepanelen-op-dak-van-huisHet aantal huishoudens dat zonnepanelen laat installeren stijgt ieder jaar weer. Eind 2016 bereikten we in Nederland een waar zonne-record: de opgewekte zonne-energie steeg door de magische grens van 2000 MW heen. (bron: CBS)

Rekenend met een opbrengst van 2500 KWh per jaar, betekent dit dat Nederland momenteel zo’n 800.000 huishoudens met zonnepanelen telt.

Toch twijfelen nog altijd veel mensen of ze de overstap naar zonne-energie zullen wagen. Bent u ook zo’n twijfelaar die nog altijd de overstap naar zonne-energie niet heeft durven wagen? Ziet u soms ook tussen de mitsen, de maren en bezwaren de zon niet meer? Dan is dit artikel voor u. Vier veelvoorkomende financiële vragen met vier heldere antwoorden op een rij. Zo weet u precies waar u financieel aan toe bent.

Over zonnepanelen en geld

1. Zijn zonnepanelen een goede investering?

Hier kunnen we kort over zijn: ja, het is een goede investering om over te stappen op zonnepanelen.  Het levert gemiddeld een rendement op van zo’n 5% per jaar. Als u de BTW op de aanschaf terugvraagt is het rendement zelfs 6% (zie 3). Dat is het veelvoudige van wat uw geld momenteel op een spaarrekening oplevert. Gemiddeld duurt het zo’n zes tot acht jaar voordat u uw investering geheel hebt terugverdiend.

2. Krijg ik korting op de aanschaf van zonnepanelen?

Tot een aantal jaar geleden ontving iedereen die op zonne-energie overstapte een subsidie van de overheid. Deze regeling is helaas afgeschaft. Toch steunen sommige gemeenten nog de aanschaf van zonnepanelen door bijvoorbeeld een subsidie of een lening tegen een zeer gunstige rente aan te bieden. Daarnaast organiseren gemeenten regelmatig speciale acties om zonnepanelen aan te schaffen met groepskorting. Benieuwd wat uw gemeente aan regelingen biedt? Kijk dan op de site van uw gemeente of doe de check van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

3. Hoe zit dat met die BTW teruggave?

Iedere particulier die overgaat op de aanschaf van een zonnesysteem kan de BTW over het aankoopbedrag en de installatie terugvragen. Dit scheelt u al gauw zo’n € 800,-! Om in aanmerking te komen voor deze BTW teruggave dient u zich aan te melden als ondernemer bij de Belastingdienst. Het is niet ingewikkeld, maar het is wel aan te bevelen om zorgvuldig te werk te gaan, om er zeker van te zijn dat u uw fiscale voordeel behaalt. Met dit handige stappenplan is het een fluitje van een cent!

4. Wat is salderen?

De hoeveelheid energie die uw zonnepanelen opwekken is natuurlijk afhankelijk van de (weers-)omstandigheden. Zo levert een paneel in de zomer meer energie dan in de winter. Toch gebruikt u gewoon energie in de winter. Deze neemt u dan direct af bij uw energieleverancier. Andersom gebeurt hetzelfde: wanneer uw zonnepanelen meer opleveren dan dat u verbruikt, wordt de te veel aan opgewekte energie direct aan het elektriciteitsnet geleverd. Net zo goed als dat u uw energieleverancier betaalt voor stroom, betaal uw energieleverancier ú voor opgewekte stroom. Op uw energierekening wordt de energie die u geleverd heeft aan de energieleverancier verrekent met de hoeveelheid energie die u heeft afgenomen. Deze verrekening heet salderen. Het energiebedrijf hanteert precies dezelfde prijs per KWh als dat u aan hen betaalt voor uw energieverbruik.

Ook slim

Laat u vooraf goed informeren over de prijs van zonnepanelen. Vraag meerdere offertes aan en kijk of het mogelijk is om korting te krijgen door een collectieve inkoop met bijvoorbeeld uw buren, overburen of hele straat. Check ook de site van uw gemeente of u nog in aanmerking komt voor speciale subsidie regelingen of een aantrekkelijke lening.

Klik hier voor meer tips over zelf energie opwekken.

 

Extra besparen op energie

U kunt aanzienlijk besparen op uw energierekening als u stroom zelf opwekt met zonnepanelen. Naast deze besparing kan het voordelig uitpakken als u overstapt van energieleverancier. Energie vergelijken en daardoor besparen op uw energiekosten is altijd goed om eens in de zoveel te doen. Het kost u weinig tijd, maar het kan u veel opleveren.

Lees ook:Groene energie van de bron kopen
Lees ook:Op energierekening besparen: ook als het warm is
Lees ook:Beleggen in windaandelen
Lees ook:Jaarlijks overstappen van energieleverancier bespaart het meest
Lees ook:Regenrisico bij Zon Invest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.