Op energierekening besparen: ook als het warm is

mijngeld

Ben jij iemand die zoveel en zo efficiënt mogelijk wil besparen op de energierekening? Goed bezig. Dat levert wat op voor jou én het milieu. De lente is begonnen en de zomer nadert. In deze warme(re) periode verbruik je een stuk minder stroom en gas. Dat betekent minder besparen op je verbruik. Hoe kun je ook in de zomer meer overhouden?

Betere besteding

Als eerst: ga vooral door met het letten op gas- en stroomverbruik. Of begin ermee. Echt, het kan je honderden euro’s op jaarbasis schelen. Kun je wel een leukere of betere besteding voor vinden dan de energierekening, toch?

Gasverbruik winter 8 keer zo hoog

In de zomer staat de kachel lager, branden de lichten minder en eet je misschien zelfs meer salades en andere koude kost. Het verbruik van gas en stroom daalt aanzienlijk. In de winter is het gasverbruik zo’n 8 keer zo hoog als in de zomer. Het stroomverbruik is 3 keer hoger. Dus: omdat je weinig verbruikt, valt er automatisch minder te besparen.

Warmtepomp en zonnepanelen

In de zomer kun je profiteren van de zon. Heb je een warmtepomp, dan valt er in de zomer te besparen op gas voor de kachel en het gasfornuis. Met zonnepanelen win je zonne-energie, die je – als je de stroom niet gebruikt – kunt terugleveren aan het stroomnet. Plus, je kunt die ventilatoren lekker op groene energie laten draaien. Alle beetjes helpen, je bespaart toch weer. En we weten allemaal hoe het weer in Nederland kan zijn, óók in de zomer. Kan zomaar zo zijn dat die kachel toch even moet branden.

Welkom, hier heb je wat geld

Daarnaast kun je ook nog overstappen naar een andere energieleverancier. Stap je over, dan ontvang je een welkomstkorting die vaker dan eens hoger dan 200 euro is. Let wel op: stap je ná de winter over, dan kan het zijn dat de eindafrekening hoger uitvalt. Dit hangt ook af van wanneer de laatste jaarafrekening was. Stap je 2 maanden voor afloop van het contract af, dan kun je een boete krijgen voor contractbreuk. Sommige leveranciers betalen deze voor je. Weten hoe of wat? Vergelijk even energie, dan heb je een overzicht van dergelijke punten.

Weetje: voordeliger autorijden zomer

Rij je auto? Dan is het je misschien al wel eens opgevallen dat de tank in de winter sneller leeg is. Komt doordat de samenstelling van de brandstof dan anders is dan in de zomer. De brandstof heeft in de winter een lagere verbrandingswaarde, wat nodig is omdat de lucht in die periode dikker is, en verbranding daardoor moeilijker. Besparen op een tank doe je dus automatisch in de zomer. Dat scheelt dan weer!