Bespaar je de energie!

Ingezonden stuk van Mirjam over de verschillen in energieprijzen:

Hulp bij keuze voor energieleverancier
Mensen nemen niet altijd de moeite om over te stappen naar een andere energieleverancier terwijl het overstappen flink kan lonen. Een gemiddeld gezin kan al tot enkele honderden euro’s besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier.

Waarom verschillen de prijzen?
De opbouw van prijzen is overal hetzelfde. Een deel bestaat uit het bedrag dat je aan de netbeheerder moet betalen, dit is bij elke energie maatschappij hetzelfde. Het deel dat je aan de energieleverancier betaalt kan verschillen. Dit heeft met een aantal zaken te maken. Over het algemeen verschillen de prijzen niet veel. Maar wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier kan het zo zijn dat je kortingen krijgt en hierdoor ontstaan de prijsverschillen. Meer informatie over de opbouw van de energieprijs kun je vinden op energiecentrum.nl.

Verschillende producten
Ook de diverse producten verschillen van prijs. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een vast tarief of flexibel tarief en kan je kiezen om een langdurig of juist een eenjarig contract aan te gaan. De prijzen hangen af van welke keuze je maakt. Wanneer je kiest voor een vast tarief dan is deze vaak op het moment van afsluiten hoger dan het flexibele tarief. Maar wanneer de olieprijs en daarmee ook de energieprijs stijgt, dan is het goed mogelijk dat je over het algemeen veel goedkoper uit bent.

Hoe moet ik dan kiezen?
Bij het kiezen voor een goede energieleverancier is het verstandig om van te voren verschillende energie leveranciers te vergelijken. Dit kan je doen bij verschillende vergelijkingssites zoals Prijsvergelijk.nl en Prizewize.nl. Hier staan de prijzen die je betaalt bij een bepaald verbruik. Houdt hierbij wel in de gaten welke voorwaarden er gelden. Want zoals eerder gezegd kan het zijn dat de prijs gebaseerd is op een flexibel tarief en in een ander geval op een tarief van 3 jaar vast. Wanneer je de prijzen vergelijkt dan is het verstandig om dit in het weekend te doen en in het weekend over te stappen, want energieaanbieders verlagen in het weekend de prijzen, om zo beter te scoren op vergelijkingssites.

Elk jaar overstappen?
Het kan lonen om ieder jaar over te stappen. Dit heeft te maken met de kortingen die worden gegeven wanneer je klant wordt. Wanneer je wilt overstappen moet je wel goed de einddatum van je contract in de gaten houden. Het overstappen kost tegenwoordig niet veel inspanning omdat de energiebedrijven deze overstap voor je regelen. Wanneer je nu overstapt is het aan te raden om de tarieven voor energie vast te leggen. Door de recente daling van energieprijzen is energie nu een stuk goedkoper. De verwachting is dat wanneer straks de economie aantrekt de olieprijs en dus ook de energieprijzen zullen gaan stijgen.

Lees ook:Gas en stroom nog nooit zó goedkoop
Lees ook:Jaarlijks overstappen van energieleverancier bespaart het meest
Lees ook:Die € 400, hoe zat dat nou?
Lees ook:Independer gaat ook energie vergelijken
Lees ook:Hoge energierekening? Schaaf makkelijk euro’s van je rekening af door over te stappen

4 reacties op “Bespaar je de energie!

 1. Danny

  Kijk ook naar hoe de stroom wordt opgewekt, jij betaalt dus jij bepaald.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Andre

  Ik ben van mening dat het allemaal gewoon om goedkope energie draait. Zo ben ik ook op de site van de Nederlandse Energiemaatschappij terecht gekomen. Haal mijn voordeel voortaan daar, wellicht ook iets voor de rest?

  http://www.nle.nl/Voordelen/goedkope-energie

    /   Beantwoorden  / 
 3. Denise

  Meer dan 90% van de mensen kijkt enkel welke leverancier het goedkoopste is. Of de energie dan groen of grijs is pas van secundair belang. De website goedkoopste-energieleverancier.net draait hier niet omheen en ook hebben ze voor de moraalridders wat tips om energie te besparen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.