Gas en stroom nog nooit zó goedkoop

mijngeld
Steeds meer Nederlanders stappen over naar een andere energieleverancier, blijkt uit de Energiemonitor 2015 van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat is mooi, want door overstappers wordt energie nóg goedkoper. En daarmee wordt het nut van overstapsites misschien ook meer en meer ingezien.

Waarom overstappen?

Ruim 15% van de Nederlanders stapte vorig jaar over naar een andere energieleverancier. Dat is erg veel, nog nooit was het aantal overstappers zo hoog. Dat veel Nederlanders overstappen, betekent niet dat ze niet tevreden zijn met hun energieleverancier. De meerderheid (80 procent) is juist erg tevreden over de dienstverlening. De prijs is voor overstappers de grootste reden om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Scherpere prijzen

Overstappers zorgen voor concurrentie onder energieleveranciers, wat weer leidt tot scherpere prijzen. Mede dankzij de toename van het aantal overstappers zijn de prijzen voor gas en stroom nu historisch laag. Een gemiddeld gezin betaalt dit jaar 78 euro minder dan vorig jaar en maar liefst 121 euro minder dan in 2014. Opmerkelijk, want de energiebelasting en netbeheerkosten zijn juist licht gestegen.

Vergelijkingssites

Het gebruik van een energievergelijker kan huishoudens volgens de AMC wel 375 euro per jaar opleveren. De huishoudens die nog nooit zijn overgestapt kunnen het meest besparen. Weten hoeveel jij kunt besparen? Dan kun je het beste een vergelijkingssite gebruiken. Door energie te vergelijken krijg je direct een overzicht van het aanbod van alle energieleveranciers en kun je gemakkelijk zien waar jij het goedkoopst uit bent.

Vast of variabel?

Per 1 juli dalen de energieprijzen voor contracten met een variabel tarief flink, blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Pricewise. Mensen met een variabel contract zijn dan – zonder over te stappen – al gemiddeld 75 euro goedkoper uit. Toch zijn contracten met een vast tarief nog steeds goedkoper. Dit komt onder andere door hoge welkomstkortingen van energieleveranciers. Stap je elk jaar over, dan kun je elk jaar profiteren van  deze, vaak hoge, korting. Door over te stappen naar een 1-jarig vast contract kun je dus het meest geld besparen. Daarnaast stimuleer je hiermee de concurrentie tussen energieleveranciers, wat weer zorgt voor nóg scherpere prijzen.mijngeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.