Apothekers innen veel geld door declaratiefouten

Regelmatig rekenen apothekers uitlegkosten bij herhaalrecepten, terwijl deze gesprekken niet hoeven worden gevoerd. Bovendien worden deze kosten ook wel eens gedeclareerd als het gesprek nooit heeft plaatsgevonden. Apothekers maken tussen de 35 en 75 miljoen euro winst door declaratiefouten, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Ook al worden medicijnen vergoed vanuit het basispakket, je hebt evengoed te maken met je eigen risico. Heb je helemaal nog geen zorgverzekering afgesloten? Zorgverzekeringen voor 18-jarigen vergelijken is dan een zeer handig hulpmiddel. Deze website vergelijkt alle zorgverzekeringen, specifiek voor iedereen die 18 jaar wordt of is geworden.

Klachten zorgverzekeraars

De NZa krijgt steeds vaker van zorgverzekeraars te horen dat verzekerden een rekening kregen voor advies en uitleg, terwijl zij nooit een uitleg hebben gekregen bij het ophalen van hun recept. Ook bij herhaalrecepten komt dit voor, ook al hoeft hier geen uitleg te worden gegeven. Daarom heeft de NZa besloten de kosten voor het verstrekken van een medicijn in tweeën te delen: het geven van het medicijn en het geven van uitleg.

De Koepel van Apothekers (KNMP) heeft naar aanleiding van deze declaratieregel, die vanaf 1 januari in moet gaan, een rechtszaak aangespannen tegen de NZa. Apothekers zijn bang dat deze gesprekken vaker geweigerd worden vanwege het eigen risico. In dat geval lopen apothekers geld mis. Voor consumenten wordt het echter duidelijker waar ze precies voor moeten betalen, vindt de NZa. Als zij dan zien dat ze een rekening hebben voor een uitleg, kunnen ze dit eerder melden bij hun zorgverzekeraar.

Overgewicht

Heb je overgewicht, dan kunnen de foute medische kosten helemaal oplopen. Volgens de Amerikaanse universiteit Duke Medicine lopen je medische kosten namelijk gelijk op met je BMI. Mensen met meer gewicht, hebben ook meer medicijnen nodig. Dit geldt voornamelijk voor vrouwen, maar ook mannen merken de gevolgen van hun gewicht aan de hoeveelheid zorg die ze nodig hebben. Iemand met obesitas maakt gemiddeld zelfs twee keer zoveel zorgkosten, ten opzichte van een persoon zonder obesitas.

nb: dit is een ingezonden bericht

Lees ook:Zorgverzekering – eigen risico gedekt door de reisverzekering?
Lees ook:Eigen risico zorgverzekering gespreid betalen
Lees ook:Eigen risico zorg verhogen in 2013 loont
Lees ook:Risico van beleggen met geleend geld
Lees ook:Tandartsdekking eigenlijk onzin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.