Zorgverzekering – eigen risico gedekt door de reisverzekering?

kaartenhuisAls aanvulling op uw zorgpolis kunt u tijdens uw buitenlandse vakantie de zorgkosten aanvullend bijverzekeren in de reisverzekering. Uit onderzoek van Independer.nl blijken de reisverzekeraars onderling sterk afwijkende voorwaarden te hanteren wat betreft het wel of niet vergoeden van het eigen risico in de zorgpolis. Dit verschil in dekking merkt u in uw portemonnee bij het maken van zorgkosten in het buitenland.


In de reisverzekering kunt u zorgkosten aanvullend meeverzekeren. Eventuele medische kosten die niet of niet volledig vergoed worden door uw zorgverzekeraar, kunnen gedragen worden door de zorgdekking in de reisverzekering.

Wordt het eigen risico vergoed door de reisverzekering?
De reisverzekeraars hebben onderling een andere zienswijze op het eigen risico in de zorgpolis. Het verplichte eigen risico bedraagt voor 2013 per volwassen verzekerde €350. Om de premie voor de zorgpolis te drukken, hebben veel verzekerden gekozen voor een aanvullende eigen risico tot maximaal €500.

De ene zorgverzekeraar vergoedt het eigen risico volledig en de ander geeft geen dekking tegen het eigen risico. Er zijn ook verzekeraars die uitsluitend vergoeding verstrekken voor het verplicht eigen risico. Bij een ziekenhuisopname in het buitenland kan het verschil in dekking u als verzekerde €850 kosten.

Voorbeeldberekening
Een echtpaar heeft een reisverzekering afgesloten voor een vakantie naar het buitenland. Om te voorkomen dat ze voor medische kosten komen te staan, sluiten ze een reisverzekering af inclusief zorg. Op de terugreis raken ze in het buitenland betrokken bij een ongeval. Ze moeten beide in het ziekenhuis worden opgenomen. Het maakt nu een groot verschil hoe de reisverzekeraar omgaat met het eigen risico in hun zorgpolis. Bij de ene verzekeraar worden de volledige medische kosten betaald. Een andere verzekeraar zal geen vergoeding verstrekken voor het verplichte eigen risico (2 x €350). In een uiterste geval heeft het echtpaar gekozen voor een extra vrijwillige eigen risico van €500. In totaal moet er in dat geval zelf worden gedragen aan kosten: 2 x €850 = €1.700. De keuze voor verzekeraar kan in dit voorbeeld een verschil maken van €1.700.

Zie het overzicht van alle verzekeraars om te achterhalen hoe de verzekeraars omgaan met het eigen risico in de zorgverzekeringen.

Lees ook:Reisverzekering – Je kunt ook te ruim verzekerd zijn!
Lees ook:Wat je moet weten over de zorgverzekering
Lees ook:Is een reisverzekering noodzakelijk?
Lees ook:Meest gestelde vragen over de zorgverzekering
Lees ook:Ga goed verzekerd op wintersport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.