Risico van beleggen met geleend geld

De effectenlease affaires zijn naar de achtergrond verdwenen door de beleggingspolissen. Daarom nog even aandacht voor het risico van beleggen met geleend geld.

Het kan gewéldige rendementen opleveren! Maar ook enórme problemen. Voor wie het nog niet eerder gelezen of begrepen heeft, een korte uitleg.

Als je gaat beleggen heb je daarvoor geld nodig. Dat kun je met je eigen spaargeld doen. Zou het dan helemaal misgaan en de beleggingen zijn niets meer waard, dan ben je die spaarcenten kwijt. Heel vervelend – dat zeker – maar het kan erger.

Je kunt er namelijk ook voor kiezen om te beleggen met geleend geld. Als de waarde van je beleggingen daarbij tot nul gereduceerd is heb je nog steeds wel die lening. Die moet je gewoon terugbetalen en zolang dat niet is gebeurt betaal je er rente over. Dat kan een kostbare zaak worden.

Hoe zit dat dan met dat gewéldige rendement? Als je geen eigen geld hebt kun je in beginsel ook geen winst halen. Door beleggen met geleend geld kun je geld verdienen zonder eerste investering. Zolang het rendement op de beleggingen hoger is dan de rente die je betaalt op de lening gaat het goed en word je in feite slapend rijk. Maar daarvoor moet je dus wel een pittig risico nemen.

Nu heb ik er geen problemen mee als mensen risico’s nemen. Iedereen neemt risico’s, die horen bij het leven. In financiële zin zijn er zoveel risico’s te nemen. Kiezen voor een variabele hypotheekrente, kiezen voor aandelen in plaats van obligaties, kiezen voor het niet-afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Allemaal keuzes die je kunt maken en waar niets mis mee is. Als je maar weet wélk risico je neemt. En dat is waar het nogal aan geschort heeft in die aandelenleaseconstructies.

Lees ook:Waarom beleggen?
Lees ook:Beleggen in goud is speculeren
Lees ook:Waar moet ik op letten als ik ga beleggen?
Lees ook:Geld op de bank zetten of in de bank stoppen?
Lees ook:Teakbeleggingen – wat een drama!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.